Så jobbar kommunen med att fördela resurser jämt

Kvinnor och män ska ha samma makt att forma sina egna liv och Luleås utveckling. Genom att underteckna den europeiska jämställdhetsdeklarationen har Luleå kommun förbundit sig att utveckla och förstärka satsningen på jämställdhet. Exempelvis rättvis fördelningen av resurser utifrån kunskap om mäns, kvinnors, pojkars och flickors olika villkor och makt.

Precis lagom till internationella kvinnodagen har kommunen sammanställt hur arbetet med utvecklingsområdet "Mer jämställd fördelning av makt och resurser" fortgick under det gångna året.

Målet är ett av fyra utveklingsområden som kommunfullmäktige har fastställt och som kommunen ska bli bättre på under pågående mandatperiod.

Sammanställningen visar att förvaltningarna har jobbat med olika frågor och aktiviteter så att målet som helhet bedöms att nås under mandatperioden.

Jämställdhet är ett av FN:s Globala mål för att minska ojämlikheter och orättvisor i världen.

Jämställd service och bemötande

Luleå kommun integrerar ett jämställdhetsperspektiv där alla förvaltningar och bolag är delaktiga.

– Vi utvecklar vår service och bemötande för att tillgodose behov och intressen för kvinnor och män, flickor och pojkar. Vi granskar vår resursfördelning så att kommunens pengar fördelas till kvinnor och män på lika villkor, säger Eira Andrersson, jämställdhetsstrateg, Luleå kommun.

Arbetet för att stoppa mäns våld mot kvinnor har varit i fokus under senare år.

– Våld i nära relation är ett brett samhällsproblem och ett yttersta utryck för ojämställdhet. Med anledning av pandemin har arbetet mot våld i nära relationer förstärkts ytterligare i Luleå kommun, säger Eira Andersson.

Verksamheterna uppfyller målen

Ansats och målsättning ser olika ut i kommunens verksamheter på grund av lokala prioriteringar eller utmaningar. Tre förvaltningar har inte uppnått sina mål medan resterande förvaltningar, verksamheter och bolag har bedömt att resultat uppnåtts 2020 och/eller att egna mål har uppnåtts.

Allt fler verksamheter arbetar med könsuppdelad uppföljning och analys.

  • Socialförvaltningen arbetar systematiskt med könsskillnader i olika verksamheter och ställer frågor kring varför det ser ut som det gör.

  • Kultur- och fritidsförvaltningen har flera relevanta mätetal gällande underrepresenterat kön och jämställd resursfördelning som de når i år.

  • Barn- och utbildningsförvaltningen arbetar vidare med socioekonomiska analyser och könsuppdelad statistik kring elevers meritvärden. Prioritet har varit att öka pojkars meritvärden vilket inte uppnåtts i år.

  • Arbetsmarknadsförvaltningen stödjer elever och klienter till även icke traditionella yrkesval och har infört jämställdhetsombud på enheterna.

  • Stadsbyggnadsförvaltningen har rutin för jämställdhetsanalys vid e-förslag och investeringsprojekt och når mål om 100 procent.

  • Kommunstaben följer upp antal beslut med jämställdhetsanalys i kommunstyrelse och kommunfullmäktige, antalet har ökat under året men målet om 100 procent nås inte. Inköp har implementerat krav gällande jämställdhet i upphandling och når uppställda mål.

  • Bolagen når sina mål om jämställd sponsring.

Mäns våld mot kvinnor

Aktiviteter på delområdet "Mäns våld mot kvinnor" är koncentrerade till socialförvaltningen. Samtidigt har pandemin på olika sätt ökat risken för våld i hemmet, exempelvis våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck.

Socialförvaltningen har bland annat jobbat med:

  • Könsuppdelad uppföljning gällande stöd och skydd till våldsutsatta och våldsutövare och arbete pågår att nå fler.

  • Omfattande kompetenshöjning kring våld i nära relation har genomförts i stora delar av förvaltningen. Ny rutin kring våld i medarbetarsamtal är också införd.

  • Samordnat en kommunövergripande handlingsplan för delområdet med fokus på att öka kompetensen om våld i nära relation.

Målområde: Ökad jämlikhet inom skolan

Inom barn- och utbildningsförvaltningen har exempelvis dessa resultat uppnåtts under 2020:

  • Behörigheten till gymnasieskolan har ökat med 1 procent, meritvärdet ökade för flickor och minskade för pojkar.

  • Positiv utveckling av skolresultaten i de socioekonomiskt prioriterade områdena (Råneå, Örnäset, Hertsön, Tuna redan året innan).

  • Skillnaden mellan skolenheternas resultat minskade senaste läsåret.

Påverkan av pandemin

Årets arbete har påverkats av pandemin på olika sätt. En del utbildningar och aktiviteter har blivit inställda. Distansundervisning samt högre frånvaro av både lärare och elever i skolan har gett konsekvenser. Hög belastning i vård och omsorg har också bidragit till minskade aktiviteter. Flera ansatser för ökad jämställdhet har också visat sig vara för stora för att nå ut under perioden. Andra ansatser är snäva, endast en könsuppdelad uppföljning som saknar relevans för större förflyttning.

FAKTA

• Läs mer om CEMR-deklarationen som Luleå kommun undertecknat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

FN:s globala mål – Nr 5, Jämställdhet:

  • Jämställdhet mellan kvinnor och män är en förutsättning för en hållbar och fredlig utveckling. Jämställdhet handlar om en rättvis fördelning av makt, inflytande och resurser.
  • Alla former av våld, diskriminering och skadliga sedvänjor mot kvinnor och flickor drabbar såväl individen som hela samhället. Det har bevisats om och om igen att politisk, ekonomisk och social jämlikhet mellan kvinnor och män bidrar till alla dimensioner av hållbar utveckling.
  • Att leva ett liv fritt från våld och diskriminering är en grundläggande mänsklig rättighet och helt avgörande för att människor och samhällen ska utveckla sin fulla potential.


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi

BIld: Porträttet av Viveka Österman,
grafik United Nations Development Programme (UNDP)



Logotyp