Verksamheterna uppfyller målen
Ansats och målsättning ser olika ut i kommunens verksamheter på grund av lokala prioriteringar eller utmaningar. Tre förvaltningar har inte uppnått sina mål medan resterande förvaltningar, verksamheter och bolag har bedömt att resultat uppnåtts 2020 och/eller att egna mål har uppnåtts.
Allt fler verksamheter arbetar med könsuppdelad uppföljning och analys.
- Socialförvaltningen arbetar systematiskt med könsskillnader i olika verksamheter och ställer frågor kring varför det ser ut som det gör.
- Kultur- och fritidsförvaltningen har flera relevanta mätetal gällande underrepresenterat kön och jämställd resursfördelning som de når i år.
- Barn- och utbildningsförvaltningen arbetar vidare med socioekonomiska analyser och könsuppdelad statistik kring elevers meritvärden. Prioritet har varit att öka pojkars meritvärden vilket inte uppnåtts i år.
- Arbetsmarknadsförvaltningen stödjer elever och klienter till även icke traditionella yrkesval och har infört jämställdhetsombud på enheterna.
- Stadsbyggnadsförvaltningen har rutin för jämställdhetsanalys vid e-förslag och investeringsprojekt och når mål om 100 procent.
- Kommunstaben följer upp antal beslut med jämställdhetsanalys i kommunstyrelse och kommunfullmäktige, antalet har ökat under året men målet om 100 procent nås inte. Inköp har implementerat krav gällande jämställdhet i upphandling och når uppställda mål.
- Bolagen når sina mål om jämställd sponsring.
Mäns våld mot kvinnor
Aktiviteter på delområdet "Mäns våld mot kvinnor" är koncentrerade till socialförvaltningen. Samtidigt har pandemin på olika sätt ökat risken för våld i hemmet, exempelvis våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck.
Socialförvaltningen har bland annat jobbat med:
- Könsuppdelad uppföljning gällande stöd och skydd till våldsutsatta och våldsutövare och arbete pågår att nå fler.
- Omfattande kompetenshöjning kring våld i nära relation har genomförts i stora delar av förvaltningen. Ny rutin kring våld i medarbetarsamtal är också införd.
- Samordnat en kommunövergripande handlingsplan för delområdet med fokus på att öka kompetensen om våld i nära relation.
Målområde: Ökad jämlikhet inom skolan
Inom barn- och utbildningsförvaltningen har exempelvis dessa resultat uppnåtts under 2020:
- Behörigheten till gymnasieskolan har ökat med 1 procent, meritvärdet ökade för flickor och minskade för pojkar.
- Positiv utveckling av skolresultaten i de socioekonomiskt prioriterade områdena (Råneå, Örnäset, Hertsön, Tuna redan året innan).
- Skillnaden mellan skolenheternas resultat minskade senaste läsåret.
Påverkan av pandemin
Årets arbete har påverkats av pandemin på olika sätt. En del utbildningar och aktiviteter har blivit inställda. Distansundervisning samt högre frånvaro av både lärare och elever i skolan har gett konsekvenser. Hög belastning i vård och omsorg har också bidragit till minskade aktiviteter. Flera ansatser för ökad jämställdhet har också visat sig vara för stora för att nå ut under perioden. Andra ansatser är snäva, endast en könsuppdelad uppföljning som saknar relevans för större förflyttning.