Nattidrotten är tillbaka med både bollsport och schack

Schack, basket, dans och måleri – Nattidrotten gör comeback med ett brett utbud av aktiviteter. Först ut är Tuna som erbjuder en öppen sporthall varje fredag kväll från och med den 3 februari. Bergnäset och fler bostadsområden står på tur.

En öppen sporthall med plats för häng i gäng och roliga aktiviteter är populärt. Det visar alla meddelanden som trillar in hos projektledaren Felicia Ponturo.

– Många har frågat när vi startar igen. Vi smygstartade under jullovet men nu är vi i gång på riktigt, säger hon.

Även om bollsport är poppis så finns både schack och tid för samtal under Nattidrotten.

Istället för fritidsgård

Tunahallen öppnar sina dörrar mellan klockan 20 och midnatt varje fredag. Här bjuds på fria aktiviteter, tävlingar, trygga vuxna och chansen att träffa nya vänner.

Varje kväll finns flera utbildade ledare på plats, och många gånger medverkar också ledare från stans idrottsföreningar.

Nattidrotten är ett alternativ till att hänga på stan och bostadsområden där ungdomsgård saknas är prioriterade. Nytt för i år är att verksamheten drivs via Ung i Luleå, som är kommunens fritidsgårdsverksamhet. Länk till annan webbplats.

Nya vänner och intressen

Felicia Ponturo är spindeln i nätet för verksamheten och har tidigare varit aktivitetsledare på Nattidrotten. Hon säger att många ungdomar både fått nya vänner och ett nytt intresse tack vare aktiviteterna.

– Tröskeln för att börja idrotta sänks när ungdomarna får testa olika bollsporter under prestigelösa former. Jag har sett tonåringar fastna för en idrott och öva i timmar under Nattidrotten för att efter ett tag våga ta steget och gå med i ett lag. Det är otroligt roligt att följa den utvecklingen.

Felicia Ponturo kommer själv från Tunaområdet och säger att Nattidrotten erbjuder den öppna sporthall som hon själv saknade under sin uppväxt.

Besökarnas önskemål

– Även om verksamheten heter Nattidrott så bjuder vi på alla möjliga aktiviteter och allt utgår ifrån vad besökarna själv önskar. Vi frågar ”vad vill du göra?”

Felicia berättar att intresset för schack är stort bland ungdomarna, därför har ett antal schackbräden köpts in. Några ungdomar har önskat en volleybolltävling och andra vill lära sig att boxas.

– Vi har alltid både fria och uppstyrda aktiviteter. Kvällen avrundas med fika och en pratstund. Det kan bli djupa och fina samtal om allt ifrån livsfrågor och hur skolveckan har varit till hur man beter sig när man vunnit eller förlorat en tävling.

Fler områden på tur

Inom kort kommer även ungdomarna på Bergnäset få tillgång till Bergskolans sporthall med Nattidrott på lördag kvällar mellan 19 och 23. Ett tredje område blir aktuellt längre fram. Nattidrotten vänder sig till åldrarna 13-20 år.

Ung i Luleå erbjuder också parasportsaktiviteten Sportis, för barn och unga med funktionsvariationer, i Tunaskolans sporthall varje tisdag 14.00-15.00.

Nattidrottens instagramkonto: @nattidrottlulea Länk till annan webbplats.

Felicia Ponturo är tillbaka med Nattidrotten i Luleå.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Birgitta Lindvall Wiik

Foto: Birgitta Lindvall Wiik och Shutterstock

Logotyp