Nåidenhallen öppnar med nya funktioner

Nu är förstärkningen av Nåidenhallen klar och istillverkningen kan starta. Förutom en ny takkonstruktion är även en no fall-utrustning installerad. Den ger konståkare möjlighet att träna svåra hopp på ett säkrare sätt och underlättar för personer med funktionsvariationer som vill åka skridskor.

Nåidenhallen stängdes hösten 2020, då det i samband med en besiktning upptäcktes snedställningar i flera takstolar. Besiktningen föranleddes av att Tarfalahallen i Kiruna, med likadan takkonstruktion, rasade.

– Tillsammans med Nåiden Bygg har vi tagit fram en lösning där takkonstruktionen bytts ut till stålfackverk i enlighet med dagens byggnormer, säger Fredrik Thyselius, fastighetschef Luleå kommun.

Slutsamråd av hallen gjordes i går den 20 januari så nu kan hallen öppna. Istillverkningen beräknas ta omkring en vecka.

Den nya utrustningen i Nåidenhallen gör så att konståkare kan träna svåra hopp utan fallrisk.

”Mer tillgänglig ishall”

I samband med ombyggnationen beslutade kommunen att installera en no fall-bana i taket. I den fäster man selar så att konståkare kan utveckla sin hoppteknik på ett säkert sätt. Utrustningen är även till för paraskridskoåkare då den hindrar fall och ökar tryggheten.

– Det är ett stort lyft för konståkningen och parasporten i Luleå. Ishallen blir mer tillgänglig för alla och våra konståkare kan träna svåra hopp med mindre risk för skador, säger Patrick Zetterkvist, avdelningschef Idrott och friluftsliv, Luleå kommun.

Nyfiken på hur utrustningen används för funktionsvarierade – Kolla in filmen från Svenska Konståkningsförbundets projekt Jämlik ishall här. Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text:Therese Hedman

Foto: Shutterstock

Logotyp