Lev mer klimatsmart med samma livskvalitet – insikter efter avslutad kurs

Sol och blå himmel var det i fredags när det var dags för firande och avslutning på BeChange-kursen som ett antal anställda inom Luleå kommun deltagit i under våren. Och trots att de flesta som gick kursen redan hade relativt låga klimatutsläpp när kursen startade så har gruppen i genomsnitt minskat sina utsläpp av växthusgaser med 24 %. Ett fint resultat tycker ledarna för kursen, Ann Murugan och Jessica Rabne från BeChange, som berättade att gruppdeltagarna på kurserna i Umeå och Huddinge under våren inte lyckats nå en lika stor minskning som gruppen i Luleå. Bra jobbat Luleå!

BeChange är ett utbildningskoncept där man som deltagare får hjälp att ställa om till ett liv med mindre klimatutsläpp men med bibehållen eller förbättrad livskvalitet. Anställda på Luleå kommun erbjöds under våren 2022 att delta i en 7 veckor lång Bechange-kurs och 15 personer har genomfört kursen som avslutades i fredags den 17 juni.

Kursledaren Ann Murugan redovisar gruppens resultat efter avslutad kurs i Bechange

Så kursdeltagarna i Luleå har all anledning att fira vilket man också gjorde i fredags på våning nio på Stadshuset i Luleå, med bubbel och snacks medan man deltog i en utvärdering och gjorde gruppövningar där fokus låg på vad som skulle bli nästa steg i sin personliga omställning.

– Kursen är ju bara sju veckor så det är lite likt att gå en intensivkurs i att ta körkort, säger Maria Danielsson, som jobbar på det kommunala bolaget Luleå Energi Elnät AB, sen får man jobba vidare själv.

Många av deltagarna säger samma sak, att det är en kort och intensiv kurs där man kanske inte hinner med att göra några jättestora förändringar, däremot sätts tankeprocesserna i gång.

– Kursen har puttat en att ta tag i saker som man kanske gått och funderat på länge, vi har funderat på att installera solceller på vårt hus och nu har jag under kursens gång faktiskt kollat upp vilka företag det finns att skicka offertförfrågan till, berättar Sophie som jobbar på staben på Luleå kommun. Jag har ju inte hunnit genomföra installationen än men jag har blivit knuffad i rätt riktning.

Sophie Forsberg Johansson, en av deltagarna i vårens BeChange-kurs, öppnar en flaska bubbel (alkoholfritt) för att fira gruppens fina resultat

Mer vegetariskt inte så stor grej som de trodde

Tankarna på vad som är ett smart val med tanke på klimatet finns där på ett helt annat sätt efter kursen och deltagarna pratar också mer om sina val både på jobbet och hemma.

– Jag är så lycklig att jag har hittat veggo-recept som till och med min köttkille till son gillar berättar Anna-Lena, som tidigare kört huvudet i väggen när det gäller att införa mer vegetariskt vid familjens middagar. Det är så roligt att se när han äter med god aptit trots att det är helt vegetariskt!

Just att byta till mer vegetariskt har varit lite av en utmaning för flera av deltagarna, men de har oftast upptäckt att det inte behöver vara så dramatiskt och komplicerat att äta lite mer klimatsmart.

– Det var en stor mental grej för mig att börja äta mer vegetariskt, kött är gött enligt mig, säger Maria. Men nu har jag ätit saker jag aldrig trodde jag skulle prova, till exempel tofu, skrattar hon.

– Det som gjorde att jag växlade om med maten var till exempel att de sa att kyckling inte är så dåligt. Det finns alltså ändå alternativ som är ganska lätta att byta till, då kände jag att jag kör på, testar att göra mer vegetarisk mat. Det är inte en så stor grej som jag har trott att byta matvanorna till ett mer klimatsmart ätande, fortsätter Maria.

Kursledaren Jessika Rabne redovisar ytterligare resultat efter avslutad kurs

På mindre än femton minuter från Varvet till Porsön med elcykel

Något som också påverkar ens personliga klimatutsläpp är såklart hur man reser.

– Privata resor är min akilleshäl eftersom jag har familj och släkt i södra Sverige. Jag skulle nog säga att det jag har grubblat mest på är om det är ok att jag flyger när jag ska söderöver, flygskam liksom, säger Maria. Och det går ju att ta tåg men jag har inte kommit dit än. Men i BeChange har jag också fått lära mig att man inte måste göra alla förändringar på en gång heller, utan lite i taget så det blir långsiktigt hållbara förändringar.

Maria har minskat utsläppen från sina vardagsresor till nära noll genom att skaffa en elcykel och cykla till och från bostaden på Varvet till jobbet på Porsön varje dag.

– Jag har köpt elcykel, så nu är det väldigt låga trösklar att ta cykeln i stället för bilen till jobbet. Förut var det en pina att cykla i motvind över Mjölkuddsbanken men nu är det inget problem. Har bara hoppat över det när cykeln var på service och bytte däck. Det tar mig mindre än femton minuter hemifrån till jobbet numera, det är fortare och enklare än med bilen! Och tycker man att det är dyrt att köpa en elcykel så kan man räkna på hur snabbt man tjänar in bränsle- eller busskostnaderna genom att cykla, fortsätter Maria nöjt.

Maria, Pirjo och Helena firar det lyckade resultatet av BeChange-kursen de gått tillsammans

Maria Danielsson är på väg hem på sin elcykel efter avslutad BeChange-kurs

Ringar på vattnet

Boendet, maten och resorna är några av de viktigaste områdena att titta på när det gäller att se över sina klimatutsläpp men förutom att se över de områdena så har också BeChange-deltagarna fått peppning och hjälp med att se om de kan sprida lite ringar på vattnet när det gäller klimatsmarta val i sin organisation, alltså på sitt arbete på Luleå kommun eller i ett kommunalt bolag. Som sista övning på avslutningsdagen fick de sitta i smågrupper och fundera över hur de kunde jobba vidare i just sin yrkesroll och arbetssituation.

Här är några exempel på några av deltagarnas planer framöver:

  • Starta bokcirklar på temat klimat med barn och unga, deltagare som jobbar som bibliotekarie
  • Berätta om sin BeChange-resa på en arbetsplatsträff och införa återvinning på sin arbetsplats, jobbar som administratör
  • Samla sina arbetskollegor och laga vegetarisk mat tillsammans, jobbar som administratör
  • Se till att det återvinns mer IT-prylar i större utsträckning än tidigare, även se över inköp och upphandling så att det i första hand går att laga och sen tas om hand för återvinning, jobbar som IT-ingenjör
  • Se över de kommunala fastigheterna och ta fram konkreta förslag på byggnader som passar för solcellsinstallation, jobbar som förvaltare

Den här omgången av kursen BeChange i Luleå är nu avslutad och ska utvärderas innan det bestäms om den ska erbjudas igen längre fram i samma eller delvis ändrad form. Är du intresserad av att delta så håll utkik på sociala medier och vartlulea.se

På frågan om vad som var roligast under kursen säger Maria Danielsson som avslutning:

– Det är nog att se att det går att göra förändringar! Det är inte så svårt! Såklart beroende på vilket utgångsläge man har men det går! Och man måste inte göra allt på en gång utan lite i taget så det blir hållbart!

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Lena Hedberg

Logotyp