Lady in Red får ansiktslyft

Nu ska Kulturens hus eller Lady in Red som hon också heter få ett ansiktslyft som ger för skäl för namnet hon fått av den karaktäristiska faluröda färgen. Det är nämligen dags att fräscha upp fasaden på huset som ståtat på bästa plats i Luleå Centrum sedan invigningen 2007.

Projektet med ommålningen startar med långsidan mot Smedjegatan. Ställningen börjar byggas den 14 juni och så fort det går att gå på den börjar arbetet med målningen. Därefter fortsätter arbete längs fasaden mot gamla Brandstationen och de övriga delarna som kommer kunna målas från skylift. Arbetet i sin helhet beräknas vara klart i september.

Kulturens hus "Lady in Red" målades senast till invigningen av huset 2007. Nu är det dags för ett ansiktslyft i samma faluröda kulör som tidigare. 2000 liter färg kommer att användas i arbetet.

Kulturhus för folket

Innanför husets väggar är ett flertal av Luleås kulturella aktivitetsytor samlade.

Tre salar finns för mindre och större evenemang så som konferenser, konserter och teater. Stadens stora konsthall är inrymd här, likaså stadsbiblioteket. Här finns även turistcenter, restauranger och kaféer.

Den röda färgen är den röda tråden

Husets röda tak är husets främsta signatur. Det består av ribbor och brädor i olika dimensioner och är målat med äkta Falu rödfärg både invändigt och utvändigt. Den faluröda färgen är den samma på Norrbottenteaterns magasin på andra sidan viken och Arkitektbyrån Tirsén och Aili som arbetat med de båda fastigheterna hade tanken att genom färgsättningen knyta ihop uttrycket för Norra hamnen.

Husets arkitektur

Den svarta skiffern på husets utsida är kinesisk skiffer och finns på alla tre plan samt även på väggen inne i biblioteket mot Skomakargatan. Skiffern ger tyngd och kontrast till träet och glaset ut mot fjärden. Det innehåller mycket järn vilket också ger utfällningar av rost i stenen.

Den rostfria plåten på husets övre delar är mönsterpräglad för att ge ett silvrigt intryck.

Träslagen i huset är ask på väggar och oljad ek på golven. Sammanlagt har det gått åt
322 000 ekstavar till golven.

Husets färgsättning är försiktig då huset ska hålla länge och inte vara känsligt för trender – några färgklickar finns dock, som ex bibliotekets blå entré. Den svarta färgen återkommer överallt precis som den röda.

Budgeten för ommålningen av Kulturens hus är satt till två miljoner kronor och det är Sanfridssons Måleri AB som utför arbetet.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Eva Sundgren

Foto: Frank Rizo

Logotyp