Krönika: Min första midsommar

Förra året var Rebecca Klaue, en marknadsföringsstudent från Tyskland, praktikant på Luleå kommun. Under sin tid i Luleå upplevde hon den svenska kulturen och livet i Luleå. Här är hennes krönika om midsommarfirandet på Hägnan.

Det här är första delen i en artikelserie i två delar om Rebecca Klaues upplevelser i Luleå. Först ut är hennes tankar efter att ha firat midsommar på Hägnan.

Läs mer om Rebecca Klaue och hennes tid som praktikant här. Länk till annan webbplats.

Midsommarstången kläs.

Midsommarstången görs redo för att dansa små grodorna.

Jag firade min första midsommar på Hägnan. Det här var ett fantastiskt tillfälle att ta del av den svenska kulturen under mitt utbyte i Luleå. Det fanns massor av roliga traditionella midsommaraktiviteter att gå på. Jag gillade särskilt att binda min egen krans, klä och höja midsommarstången och den guidade turen om svenska midsommartraditioner. 

En stor del av midsommar är att dansa kring midsommarstången. En dans som jag tyckte var speciell är ”små grodorna”. Vill du komma förberedd till midsommar kan du googla "små grodorna", och öva på dansen. Annars, låt dig bli överraskad. Danserna går snabbt att lära sig och är ännu roligare i sällskap med många glada människor.

Jag tog också en promenad genom marknaden med flera stånd med traditionell svensk mat. En fika är ett måste, men jag provade även grillad sill och bakad potatis.

Vädret spelar ingen roll. Enligt svensk folktro har naturen magiska krafter på midsommar. Till exempel brukade kvinnor plocka blommor för att lägga dem under kudden. Följande natt skulle de drömma om sin blivande man. Vår guide försäkrar oss: magiska krafter tillskrevs också regnet.

Vill du veta mer om årets midsommarfirande på Hägnan? Läs mer här Länk till annan webbplats..

 

Midsommarstången bärs till sin plats.

Om vädret inte är så bra: inga problem! Enligt svensk folktro har naturen magiska krafter på midsommar.

Läs artikeln på fler språk

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Rebecca Klaue

Logotyp