Ishockeyutbildning för tjejer igång

Våren 2018 blev det klart att Luleå gymnasieskola får starta en nationell idrottsutbildning (NIU) i ishockey för tjejer. I år när höstterminen drog igång fanns utbildningens första årskull på plats i Luleå.

Luleå gymnasieskola har NIU inom basket, fotboll, innebandy, ishockey, kanot och konståkning. Utbildningen är som de övriga nationella idrottsutbildningarna anpassade för att eleverna ska kunna kombinera skola med en elitsatsning inom vald idrott. Luleå gymnasieskola har fått sex platser till utbildningen. Platserna tilldelas av Svenska ishockeyförbundet.

Isträningen sker i Coop Norrbotten Arena i centrala Luleå

Nationell idrottsutbildning

– Upplägget är lika för tjejerna som för killarna att dom har tre tillfällen i veckan som egentligen är fyra kurser, idrottsspecialisering 1, 2 och 3 samt tränings- och tävlingslära fördelat på tre år. Måndag och fredag är det isträning och onsdag den teoretiska delen i tränings- och tävlingslära, säger Mats Andersson, Specialidrottslärare.

Eleverna läser utöver den grenspecifika idrottsutbildningen antingen Barn- och Fritids-, Ekonomi-, Natur- eller Samhällsvetenskapsprogrammet. Idrotten sker i samarbete mellan gymnasieskolan, och ett specialidrottsförbund, i det här fallet Svenska ishockeyförbundet.

– Det känns jättebra att vara igång. Det är alltid en startsträcka innan alla är på plats och har sina grejer. Det är många som vill träffa oss och vill se vad vi gör. Det är kul och det känns som att vi har börjat få ruljans på allt, säger Mats Andersson.

Samarbete med Luleå Hockey

Luleå Gymnasieskola samarbetar med Luleå Hockey och därigenom får eleverna även tillgång till föreningens tränare. Hockeyträningen sker i Coop Norrbotten Arenas hallar, både på is och i gym. Eleverna får också möjlighet att utanför skoltid både träna och spela i Luleå Hockeys elitlag.

– Jag tyckte att hockeyn var väldigt seriös, de visste vad de höll på med. Sen gillar jag deras arbete med att göra det mer jämställt inom hockeyn. Jag trivs väldigt bra, säger Lisa Östman, elev.

FAKTA

  • Luleå Gymnasieskola har godkänt av Skolverket att anordna Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) inom basket, fotboll, innebandy, ishockey, kanot och konståkning.
  • NIU är ett idrottsgymnasiealternativ som vänder sig till elever som har nationell elit som mål. Sökande elever utanför Fyrkantskommunerna måste ha godkännande från sin hemkommun.
  • Elithockeygymnasiet i samverkan med Luleå Hockey finns nu både för pojkar och flickor. Ansökan görs via Hockeyförbundets ansökningsportal Länk till annan webbplats..

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Caroline Rönnberg

Logotyp