Hjälp till att hindra spridning av invasiva växter

Luleå kommun behöver din hjälp att hitta tippar med trädgårdsavfall. Syftet är att se över dem så att de inte riskerar att sprida växter som kan orsaka skada i naturen. En del arter får fort spridning när de får fritt spelrum.

När växtdelar från trädgården slängs ute i naturen kan de lätt få snabb spridning och orsaka problem. Kompostera istället under kontrollerade former i din trädgård.

Tipp med trädgårdsavfall kan skapa problem

Trädgårdsavfall som slängs i naturen kanske inte känns som ett stort problem men ibland innehåller de växter som börjar sprida sig okontrollerat och som skapar stora problem. En del växter är dessutom förbjudna att sprida. Luleå kommun försöker nu få en överblick över vilka växttippar som finns på kommunal mark så att vi kan inventera hur spridningen av invasiva växter sker.

Jättebalsamin och blomsterlupin är exempel på en invasiva växter som sprider sig fort via frön.

Trädgårdskompost – ger näringsrik jord till trädgården

Tänk på att det är bättre att själv kompostera sitt trädgårdsavfall och använda jorden man får i trädgården. Genom att själv skapa jord sparar du också mycket pengar när du slipper köpa dyr jord i påse. Har du invasiva växter i din trädgård bör du däremot inte lägga dem på din kompost utan helst ta bort dem helt och slänga dem på närmaste återvinningsstation i väl förslutna säckar.

Skanna qr-koden

Din hjälp behövs

Finns det en tipp med trädgårdsavfall i närheten av ditt bostadsområde kan du hjälpa oss att hitta den genom att markera platsen i vår kartapplikation. Du markerar i kartan så nära du kan och kan även skriva in en kommentar. När du klickat på spara syns inte din markering längre. Det innebär att du inte kan se om någon annan markerat den, men också att ingen kan se att du markerat den.

Rapportera trädgårdsavfall (lulea.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Anita Sundberg

Bild: Naturvårdsverket

Logotyp