Hållbarhet och nätverkande i fokus när Luleå kommun bjöd in besöksnäringen

Representanter från besöksnäringen, kommunen och lokala företag samlades på Ebeneser för en inspirerande morgon med frukost, nätverkande och samtal om hållbar turism.

Många ville delta när årets andra besöksnäringsfrukost hölls på Ebeneser i Luleå. Karin Åberg (tv), destinationsutvecklare och Carina Sammeli inledde morgonen med att tala om besöksnäringens betydelse för Luleå som plats.

Många deltagare från besöksnäringen i Luleå samlades nyligen på Ebeneser för en gemensam start på dagen.
Frukost med besöksnäringen är ett samarrangemang mellan Visit Luleå-enheten som är en del av näringslivskontoret, Luleå Turistcenter samt Skärgård, Världsarv och turism inom Kulturförvaltningen.

Programmet inleddes med frukostmingel, där deltagarna fick möjlighet att knyta nya kontakter och utbyta idéer.

Karin Åberg, destinationsutvecklare, höll därefter en kort introduktion och välkomnade publiken följt av en intervju med Carina Sammeli (S), kommunalråd, som lyfte besöksnäringens betydelse för att Luleå ska vara en attraktiv plats att leva och bo på och vad den ökade besöksnäringen, när vi får nya direktflyg, bidrar med till näringslivet.

Jeppe Klockareson har över 20 års erfarenhet av att arbeta med hållbar turism.

Därefter tog Jeppe Klockareson, VD för Fair Travel och hållbarhetsrådgivare inom hållbar turism, över scenen med ett engagerande föredrag som bjöd på insikter och nya perspektiv. Han talade om hållbarhetsom bottnar i en värdegrund. Klockareson uppmanade publiken att fundera kring varför man vill driva ett besöksnäringsföretag? Är det pengar eller passion för platsen? Vilken destination vill du att Luleå ska vara?

Här gavs publiken chansen att ställa frågor, och Karin modererade en dynamisk frågestund med Jeppe Klockaresson och Camilla Bondareva, ny enhetschef för Visit Luleå.

Camilla Bondareva tillträdde som enhetschef för Visit Luleå i augusti 2025.

– Jag är glad att så många ville delta och att olika delar av besöksnäringsbranschen var representerade. Hållbarhet är en hygienfaktor inom besöksnäringen så det var trevligt att det var ett stort intresse för ämnet. Men jag är särskilt glad att nästa generations entreprenörer och arbetskraft inom turistnäringen i form av elever från Hotell- och turismprogrammet deltog. De, precis som hela publiken, fick en inblick i regenerativ turism och vad som kännetecknar en regenerativ upplevelse – något som ger mer än bara minnen, det skapar en djupare förståelse och kontakt med platsen. Robert Westin från Arctic Adventure är en av dem som erbjuder just regenerativa upplevelser.
– I Gammelstad kan man genom regenerativa upplevelser bidra till att bevara ett immateriellt kulturarv – exempelvis genom att baka tunnbröd på traditionellt vis. Initiativet började med lokalinvånarna, vilket skapar stolthet, men har också utvecklats till en upplevelse för besökare.

Som besökare kan du bidra till den biologiska mångfalden genom att bygga fågelbon eller insektshotell.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text Alexandra Nyman Foto: Jennifer Johansson, Helena Holmgren

Logotyp