Full huggning vid premiären i Hertsöträsket

Sommarens fiskesäsong är igång. I torsdags var det traditionsenlig premiär vid Hertsöträsket – och visst var både fiskar och fiskare på hugget.

Camilla Isaksson med premiärkvällens ädlaste fångst, en regnbåge på 1,33 kilo. Totalt drog Camilla upp tre regnbågar och säkrade därmed midsommarmat av bästa sort. Infälld till höger: Vinnaren i gäddklassen, Anders Åberg.

I dryga tiotalet år har fisketävlingen vid Hertsöträsket i början av juni utgjort ett slags inofficiellt startskott för sommarfisket på platsen. I år lockades ett 65-tal fiskare att kasta loss i jakten på fisk och fina priser.

Efter ett lättare regn sprack himlen upp i blått lagom till startsignalen ekade ut över träsket. Och det skulle visa sig att det gällde att hänga med från början. Redan innan den tre timmar långa tävlingen hunnit passera sin första kvart hade två av deltagarna kopplat segergreppet i varsin klass.

Först drog Camilla Isaksson upp en regnbåge på 1,33 kilo på bottenmete, precis vid den plats i träskets norra del där 250 kilo regnbåge planterats ut två dagar innan.

Kort därefter högg gäddan ett par hundra meter söderut och Anders Åberg kunde landa en fångst på 1,79 kilo.

Trots att större delen av tävlingen fortfarande återstod, och trots att ytterligare elva regnbågar och sju gäddor drogs upp var det ingen som lyckades matcha Camilla Isakssons och Anders Åbergs blixtfångster i respektive klass. När slutsignalen ljudit och kvällens invägning avslutats var det deras fiskar som toppade resultatlistorna.

Midsommarmaten säkrad

Efteråt var Camilla Isaksson glad och nöjd – och när hon först av alla fick kliva fram till prisbordet var valet enkelt.

– Jag såg den här filékniven när jag kollade in priserna innan och tänkte att den skulle jag behöva. Och nu kommer den ju till användning direkt också, sa Camilla Isaksson.

Förutom den vinnande fisken landade Camilla ytterligare två regnbågar på drygt 800 gram och säkrade helgmaten med god marginal.

– Det blir perfekt till midsommar, konstaterade Camilla Isaksson.

Foto: Björn Hansson

Damerna dominerade regnbågsklassen vid årets fiskepremiär i Hertsöträsket. Här landar Surin Henriksson en av sina tre regnbågar. Den största på 1,27 kilo räckte till en andraplats i tävlingen

Vinnare – för tredje gången

En vinnare som inte hade mat i tankarna var Anders Åberg. När han tagit emot priset för sin seger i gäddklassen hade han redan kastat bort(!) segerfångsten.

– Jag är inte så förtjust i gädda, avslöjade han. Jag gillar att dra upp dem bättre än att ha dem på matbordet.

Anders Åberg är en trogen och återkommande deltagare på fiskepremiären i Hertsöträsket. Med framgång dessutom.

– Det här var andra vinsten i gäddklassen. Regnbågsklassen har jag vunnit en gång, berättade han.

Dominans för damerna

Totalt drogs 20 fiskar upp i de båda tävlingsklasserna under premiärkvällen, 12 regnbågar och åtta gäddor. Flest av alla drog fjolårets vinnare i gäddklassen, Glenn Westling, upp. Fem gäddor blev hans fångst för kvällen. I den ädla klassen, regnbåge, var det damerna som dominerade i både storlek och kvantitet. Vinnaren Camilla Isaksson drog upp tre, lika många som Surin Henriksson.

Under sommaren kommer ytterligare regnbåge att planteras ut i Hertsöträsket. En 250-kilosladdning är planerad till augusti och ytterligare en lite senare mot hösten. Så räkna med en fortsatt fiskesäsong med full huggning i Hertsöträsket.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & foto: Björn Hansson

Logotyp