"Ett vatten med len rondör och en balanserad munkänsla"

Idag genomfördes uttagningen till den nationella Kranvattentävlingen i Kalix. Fyra kommuner deltog och Kalix kommun blev den kommun som tog hem förstapriset och därmed kan titulera sig med att ha Norrbottens godaste kranvatten. Boden tog andra platsen och hedersomnämnande gick till Luleå och Överkalix kommun.

Luleå kommuns vatten bedömdes enligt juryn som "Ett vatten med len rondör och en balanserad munkänsla."

– Alla kommuner som deltog från Norrbotten hade mycket hög kvalitet på vattnet och kan vara stolta över det, sade juryns ordförande Gunilla Hultgren Karell från branschorganisationen Svenskt Vatten.

Juryns bedömning av vattnet i Norrbotten var överlag väldigt positivt och det blev ett svårt arbete att välja ut en segrare bland de fyra kommunerna.

– Vi levererar vatten till närmare 65 000 kunder som är anslutna till kommunens VA-nät och är glad över att vi kan hålla hög kvalitet med friskt och gott vatten till så många, säger VA- ingenjör Jenny Bergman som tävlade med Kranmärkt vatten från Luleå.

Kranmärkt vatten

Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten. Genom kranmärkningen visar man att man tar ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten.

Kranvatten är bättre för miljön

Kranvatten är mycket bättre än förpackat vatten. Förpackat vatten kräver tillverkning och tunga transporter och orsakar onödiga utsläpp och avfall. Kranvatten är alltid lokalproducerat och distribueras i ledningar, vilket är mycket energisnålt. Att producera och leverera en liter förpackat vatten kräver minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen.

Kranvatten är mer ekonomiskt

Lokalproducerat färskt vatten levererat direkt till din kran är 250 gånger billigare än en flaska vatten i butik. Jo, det är sant. Otroligt, eller hur? Kostnaden är räknad på det billigaste literpriset, köpt i en vanlig mataffär.

 

Vattnet som Luleå kommun tävlade med hämtades från Kriminalvården i Luleå. Dom är en av de organisationer som klassificerat sig som "Kranmärkt verksamhet". Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här syns Linda Stenberg, chef på kriminalvården, tillsammans med VA-ingenjör Jenny Bergman och initiativtagaren till deltagandet från verksamheten, Monica Lindholm.

Syftet med tävlingen

Syftet för Kranvattentävlingen där Sveriges godaste kranvatten ska utses är att lyfta vårt naturliga vatten och de utmaningar vi står inför. En kunnig jury med sommelierer och vinkännare smakar och bedömer kranvattnet i ett flertal regionfinaler runt om i landet och från regionfinalerna kvalificerar sig 20 kommuner till den stora riksfinalen där Sveriges godaste kranvatten utses. Under tävlingen utses även det godaste kranvattnet i Götaland, Svealand och Norrland.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Eva Sundgren

Logotyp