Det är kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd som ansvarar för tillsyn enligt lagen. Vid behov får kommunen besluta om att stänga ett serveringsställe som inte vidtar åtgärder för att förhindra spridning av covid-19.
Kommunens inspektörer gör både förbokade och oanmälda besök, såväl dag- som kvällstid.
– Trängseltillsyn går till på så sätt att vi dels pratar med livsmedelsföretagen om deras rutiner kring trängsel och ser över hur det är möblerat i lokalen så att ett tillräckligt avstånd på en meter mellan olika sällskap kan uppnås. Vi följer även upp att det finns uppsatt anslag om att hålla avstånd samt att det finns handsprit tillgängligt för kunder, förklarar miljöinspektör Åsa Fredriksson Andersson.
Totalt har drygt 110 trängseltillsyns besök gjorts hittills. Av dessa har ca 30 procent fått anmärkningar. Det kan handla om att det saknas anslag, handsprit, att det varit för tätt mellan borden eller trängsel i kön. Det kommer även in klagomål från allmänheten som kommunen följer upp.