Energi- och näringsministern: "Inspireras av Luleå kommun"

Imorgon inleds ett EU-toppmöte i Kiruna och på vägen dit valde energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) att besöka Luleå. Dagen inleddes med ett möte med kommunledningen.

– Vi pratade om industrins gröna omställning och Luleås roll i den. Mycket fokus var på Luleå industripark och hamnens utveckling, säger Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) besökte Luleå onsdag den 11 januari.

"Potentialen lika stor som utmaningarna"

När Ebba Busch senare pratade med media lyfta hon fram Norrbottens viktiga roll i den gröna omställningen:

– Det är ingen slump att EU-kommissionen ska samlas just i Kiruna imorgon. Det som händer i Norrbotten nu är viktigt både för Sverige som land och för hela EU, sa Ebba Busch och fortsatte:

– Just nu har vi ett läge där potentialen är lika stor som utmaningarna. Det som händer här är fullkomligt avgörande för att vi ska klara den gröna omställningen.

Inspireras av Luleå kommun

Hon lyfte särskilt fram att tillståndsprocesserna som något Klimat- och näringslivsdepartementet kommer att fokusera på att underlätta och göra snabbare. Vilket som också berördes i samtalet med kommunledningen. Carina Sammeli (S):

– Vi berättade för statsrådet hur vi jobbar med att förändra våra arbetssätt för att vara snabba. Vi försöker samtala innan samråd och till exempel jobba med detaljplaner parallellt som planeringsarbete sker med bolagen, istället för att göra det i två steg efter varandra 

Ebba Busch framhöll Luleå som ett gott exempel i frågan:

– Vi kommer ta inspiration av Luleå kommun som just nu stresstestar gränserna för hur mycket man kan snabba upp tillståndsprocesser när något viktigt står på spel.

Efter besöket på stadshuset i Luleå väntade ett besök på Akkats Vattenkraft utanför Jokkmokk.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Frida Mörtsell

Bild: Regeringskansliet

Logotyp