Emma Lind kan bli Årets lokala mathjälte

Det blev en överraskning för kocken Emma Lind att hon blivit nominerad till Årets lokala mathjälte.
– Jag visste ingenting om det. Så det kom som en chock att jag blivit nominerad, men jag blev såklart jätteglad, säger hon.

Motiviering: Emma Lind – kock på Dungens förskola, Hertsön

Emma Lind visar hur stor skillnad matglädje och hållbarhet kan göra redan i förskoleåldern. Genom att hushålla med råvaror, ta tillvara skal och låta barnen själva odla och delta i matlagningen har hon lyckats väcka både nyfikenhet och stolthet hos de yngsta. Med smaker som lockar alla sinnen, och ett engagemang som gör resurshushållning till något självklart, lägger Emma grunden för en generation som ser värdet i bra råvaror, minskat matsvinn och lokal matproduktion.

Emma Lind, kock på Dungens förskola, har nominerats till priset "Årets lokala mathjälte"

Emma Lind, kock på Dungens förskola, har nominerats till priset "Årets lokala mathjälte"

Emma Lind arbetar som kock på Dungens förskola på Hertsön i Luleå, där matglädje och hållbarhet går hand i hand. Bakom nomineringen står förskolans rektor.

För Emma handlar matlagning i förskolan inte bara om näring utan lika mycket om delaktighet. På gården finns en odling som barnen sköter tillsammans med pedagogerna. När det är dags för skörd förvandlas det till en fest. Att barnen vågar prova nya smaker är något hon ser som en framgång och det råder inget tvivel om att de uppskattar maten som serveras.

– De får vara med från början, så frön, se allt växa och sedan plocka in det. I år gjorde vi bland annat svartvinbärssylt, krusbärskräm och morotsmarmelad. När barnen får äta något de själva varit med och odlat blir man alldeles varm i hjärtat, säger Emma.

Emma Lind brinner för att laga mat på råvaror som både är närodlat och hållbart producerat. Förskolan köper in från Noah – Lokal Mat, som distribuerar norrbottniska grönsaker.
– Man blir så lycklig när vitkålen och morötterna kommer. Då vet man att det är bra grejer och att odlarna här uppe kan fortsätta göra sitt viktiga jobb, säger hon.

Genom att Luleå kommun satsar på att köpa in närodlat det möjligt att både stötta producenterna och servera klimatsmart mat till barnen.

Mat ska väcka både hunger och nyfikenhet", säger Emma Lind.

Mat ska väcka både hunger och nyfikenhet", säger Emma Lind.

I köket på Dungen är halvfabrikat en sällsynt. Emma gör hellre egna fiskbiffar, bönrätter och bröd och ser till att resterna blir till nya, uppskattade rätter. På fredagarna satsar hon gärna på lite extra guldkant, som nybakat bröd.
– Det är så härligt när barnen känner doften ute på gården och börjar undra vad som serveras. Mat ska väcka både hunger och nyfikenhet, säger hon.

Föräldrarna får en glimt av vardagen genom förskolans Instagramkonto, där måltiderna dokumenteras dagligen. Det uppskattas, menar Emma, eftersom det också öppnar för samtal hemma.

Att bli kock har alltid varit självklart för Emma. Redan i lågstadiet lagade hon middag till familjen och efter gymnasiets restaurangutbildning blev det många år i branschen. Sedan 2022 jobbar hon i Luleå kommuns kök, där hon hittat sin plats.
– Här känns det som att driva min egen restaurang. Jag får beställa, planera och laga maten, med barnen som gäster. Det är verkligen ett drömjobb, säger hon.

Den 24 september utses Årets lokala mathjälte under invigningen av CHARM-fabriken i Älvsbyn – en ny mötesplats och ett foodlab för framtidens hållbara matsystem.i Älvsbyn. Emma ser fram emot kvällen med viss nervositet.
– Jag är van att stå i kulisserna, inte på scen. Men det ska bli jättekul. Framför allt är jag nyfiken på motiveringen, säger hon.

Övriga nominerade är Anders Skum, Fjällvilt Ammarnäs och Mathantverket Vuollerim.

FAKTA

  • Priset Årets lokala mathjälte delas ut till eldsjälar som gör skillnad för den lokala matkulturen och inspirerar fler att satsa på hållbar och närproducerad mat. Bakom priset står Noah – Lokal mat, som tillsammans med lokala aktörer och näringslivet vill uppmärksamma de som utvecklar det lokala livsmedelslandskapet. Priset kan gå till odlare, producenter, kockar, entreprenörer, företag, organisationer eller privatpersoner. Vinnaren får ett stipendium på 5 000 kronor samt en goodiebag med lokala överraskningar.
  • Juryn består av Malin Winsa och Ann Liljeholm, Noah Lokal Mat, Karin Bodin, Polarbröd, Malin Naess, Nära Mat - Norrbottens Livsmedelsstrategi, Fredrik Sidevärn, Bistron, Lina Ekström Morin, Peetgården/Säsong samt Mats Rönnqvist, CN Invest.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Jeanette Bergström

Logotyp