I grundskolan i Luleå genomförs under kommande läsår en pilotstudie där lärare och elever får möjlighet att testa Matteappen. Matteappen har tidigare använts av enstaka lärare men nu blir det tillgängligt för fler elever och lärare under testperioden.
– Det som gjorde att vi fick upp ögonen för Matteappen var att eleven har en arbetsyta där eleven kan visa hur den räknar. De skriver med fingret eller med en ”duttpenna”, berättar Lena Heikka, utvecklingsledare grundskolan i Luleå kommun.
Fördelen med Matteappen är att den av elever kan upplevas motiverande samt att uppgifterna enkelt riktas till elevens nivå. Lärarnas tid för rättning av elevernas arbete och tester minskar då det sker automatiskt i appen och lärarna kan istället fokusera på att planera undervisning och analysera elevresultat.
Kollegialt lärande
Utgångspunkten för Matteappens utvecklingsarbete har varit att utveckla en digital lärmiljö som kan lyfta matteresultaten i grundskolan och samtidigt underlätta det dagliga arbetet för lärare och pedagoger, berättar Henrik Appert som är civilingenjör och som varit med och tagit fram läromedlet.
– Luleå är ett utmärkt exempel på en kommun som tänker och gör helt rätt. Genom att samordna från centralt håll får kommunen ett gemensamt informationsunderlag. Från det kan bättre beslut om nästa steg i planeringen fattas, och det blir även ett utmärkt underlag för kollegialt lärande, säger Henrik Appert.