Digitala nycklar och lås i hemtjänsten

Ett nytt låssystem testas nu av hemtjänsten i centrala Luleå och i Antnäs. Personalen behöver bara använda en enda digital nyckel till skillnad från tidigare nyckelknippa. Fördelarna med digitala lås är många, till exempel förbättrad service samt tryggare och säkrare nyckelhantering för både boende och personal.

– Jättebra att slippa att ha så många nycklar att hålla koll på säger, Amanda Eriksson, vårdbiträde.

En enda nyckel ersätter stora nyckelknippan, bra och säkert för både personal och alla som har hemtjänst, trygghetslarm, hemsjukvård, nattpatrull eller rehab.

Ulla Pekula bor i en tvårummare nära Stadsparken och har besök av hemtjänsten tre gånger om dagen plus städ och tvätt när det behövs. Hon har nyligen fått ett digitalt lås installerat på sin dörr men kan använda sin egen nyckel som vanligt.

– Jag har då inte märkt av några problem och är bara glad att det fungerar så att hemtjänsten kommer in till mig, säger Ulla.

Ulla Pekula jobbade som sjuksköterska innan hon blev pensionär men drabbades av en stroke för några år sedan och har problem med balansen. – Jag är väldigt glad över att kunna vara kvar i min bostad, det är guld värt, säger Ulla, här tillsammans med Amanda Eriksson.

Installationen gör ingen påverkan på befintliga lås eller dörrar och kommunen står för alla kostnader. Den boende slipper låna ut flera nycklar. Samtidigt underlättar det för personalen som snabbare kan vara på plats. Det gäller även personal som jobbar i nattpatrull, trygghetslarm, hemsjukvård och rehab.

– När någon har larmat behöver jag inte ringa runt och leta nycklar och sedan springa och hämta dem, jag har ju nyckeln på mig hela tiden, det är väldigt skönt, säger Amanda Eriksson.

Den digitala nyckeln fungerar bara under själva arbetspasset och blir oanvändbar om den tappas bort. Varje gång den används loggas det i systemet. Det ökar tryggheten och säkerheten. I början av nästa år görs en utvärdering av det nya nyckelsystemet och om allt går bra införs det i hela kommunen under 2022.

Den digitala nyckeln fungerar bara under själva arbetspasset och den boende kan använda sin vanliga nyckel som förut.

Välfärdsteknik på gång

I Luleå kommun arbetar socialförvaltningen med digital teknik som ska bidra till större trygghet, säkerhet och självständighet för äldre som kan bo kvar hemma allt längre. Bland annat trygghetslarm, videokommunikation, sensorer i hemmet och e-tjänster. Några exempel är:

  • Detektorer som via 5G-teknik larmar när någon ramlat i sitt hem
  • Sensorer som känner av trycksår
  • Automatisk översättare av talat språk
  • Musikvästar för personer med demens och minnessvikt
  • Belysning som simulerar dagsljus för de som har svårt eller inte vill gå ut.
  • Appar och läsplattor anpassade för äldre

Fler projekt är på gång, bland annat i samarbete med Luleå tekniska universitet och andra kommuner.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Bo Henry Pettersson

Foto: Jennie Lind

Logotyp