“Besökarna får se tre olika världar”

Från fjällvärld, genom skog och längs vatten går den. Den hårdpackade vinterleden Malmens väg lockar allt ifrån lokalinvånare till utländska turister. "Malmens väg bjuder på en fantastisk upplevelse", säger Sven-Olof Ek som har hand om delar av leden.

Den fem meter breda skoter-, skid- och vandringsleden hålls efter av Luleå kommun, Bodens kommun och Gällivare kommun i respektive område, med hjälp av olika aktörer. Bild: Peter Rosén, Lapplands media.

Den 21 mil långa Malmens väg, som går från foten av Dundret till Strömsund utanför Råneå, är en del av norrländsk historia, berättar Sven-Olof Ek.

– Förr i tiden kördes malm med renar från Gällivare ner till kusten där den lastades på båtar och skeppades vidare söderut. Under 1990-talet ville kommunerna göra en turistled. Kungen invigde den med skoter, säger han.

Den 21 mil långa Malmens väg går från foten av Dundret till Strömsund utanför Råneå. "Förr i tiden kördes malm med renar från Gällivare ner till kusten där den lastades på båtar och skeppades vidare söderut", säger Sven-Olof Ek. Bild: Peter Rosén, Lapplands media.

Den fem meter breda skoter-, skid- och vandringsleden hålls efter av Luleå kommun, Bodens kommun och Gällivare kommun i respektive område, med hjälp av olika aktörer. Den delen Sven-Olof Ek sköter om, genom sitt företag Niemisels svets och alltjänst, går från Strömsund till gränsen mellan Luleå och Boden, i ytterkanten av Niemisel.

– Under sommaren och hösten röjer vi skog och sätter upp kryss för att markera var leden går och skyltar med avstånd till Polcirkeln, Nattavaara och andra platser. När isarna fryser så säkerställer vi att de håller för skoterkörning och stakar ut leden på sjöarna. Hela leden har markeringar med ungefär 50 meters avstånd, säger han och fortsätter:

– När det kommer mer snö så trampas leden. Jag kör fram och tillbaka med bandvagn med en vagn bakom med många hjul som knådar snön så leden fryser från botten. När det blir mer snö så använder jag en skotersladd. Den ser ut som en liten väghyvel med olika skär som gör att alla gupp och ojämnheter blir utdragna. Efter det håller jag efter leden varje vecka under våren för att den ska gå att använda så länge som möjligt.

Den delen Sven-Olof Ek sköter om, genom sitt företag Niemisels svets och alltjänst, går från Strömsund till gränsen mellan Luleå och Boden, i ytterkanten av Niemisel. Bild: Peter Rosén, Lapplands media.

Tankmöjligheter och matbutik finns i närheten av leden i både Niemisel och Gunnarsbyn. Ett flertal sevärdheter finns också att besöka, berättar Sven-Olof Ek.

– Man kan exempelvis besöka herrgården Melderstein, fiskevatten i Mittitjärn längs Råneälven och berget Snipen i Niemisel. Det finns också möjlighet att sova över i någon av stugorna vid Råneälven eller i Långforsen i Niemisel, säger han och tillägger att det också finns aktiviteter att delta i för de tävlingsinriktade.

– På våren går Råneå älvdalsloppet efter Malmens led, från Gunnarsbyn till Råneå.

Strömstaren är en riktig överlevare. Även vid minus 30 grader letar den insekter på älvens botten. Bild: Peter Rosén, Lapplands media.

Sven-Olof Ek menar att Malmens väg betyder mycket för Norrbotten.

– Malmens väg bjuder på en fantastisk upplevelse. Den går genom kustområden, inland och fjällvärld. Besökarna får se tre olika världar, säger han och fortsätter:

– Det är viktigt att ha kvar leden, dels för att hedra de som arbetade efter den förr i tiden och dels för turistnäringen. Besökare från England, USA, Australien och andra länder åker skidor, cyklar eller går med snöskor längs leden. Vi har fått en fantastisk respons.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Linda Sundström

Logotyp