Arjoen och Shannon vill bygga ett liv i Luleå

Nu är det tre veckor sedan Shannon Franssen och Arjoen Voorneman flyttade till Luleå. För Vårt Luleå berättar de om beslutet och att de alltid varit fascinerade av Sverige. "Vi har bestämt oss för att vi verkligen vill stanna här", säger Shannon Franssen.

På Arbetsmarknadsförvaltningen Luleå kommun arbetar Monica Barck Flygare, företagskoordinator, och Monica Backman, inflyttarkoordinator, med att hjälpa paret att få kontakt med arbetsgivare och vara stödjande i andra frågor som kan uppstå vid en flytt till ett helt nytt land.

Monica Barck Flygare, företagskoordinator Arbetsmarknadsförvaltningen, Shannon Franssen, Arjoen Voorneman och Monica Backman, inflyttarkoordinator Arbetsmarknadsförvaltningen.

Hur kom det sig att ni bestämde er för att flytta till Luleå?

- Vi bestämde oss för Luleå när vi flyttade från vår lägenhet i Nordmaling, främst för att Arjoen ville studera kandidatprogrammet inom mineralresursteknik vid universitetet. Jag fick kontakt med en person på Internet som ville hyra ut ett rum här, och då åkte vi upp. Och nu har vi bestämt oss för att vi verkligen vill stanna här. Speciellt efter mässan, när vi fick all information om alla möjligheter, så ja, det är hur vi hamnade här, berättar Shannon Franssen.

Shannon och Arjoen från Nederländerna

Shannon Franssen och Arjoen Voorneman besökte Luleås monter på mässan Emigration Expo i Nederländerna.

Hur hamnade ni i Nordmaling?

- Vi har alltid varit fascinerade av Sverige. Vi åkte på semester till Sverige under ett par år, sedan har vi också gjort en bilresa och då besökte vi Karlstad, Göteborg, Örebro och vi blev bara så förälskade i naturen och av landet. Efter det träffade vi några människor på nätet som erbjöd att vi kunde komma och bo hos dem i Nordmaling i ett par månader och hjälpa dem med djuren och betala lite i hyra. Detta var vårt första steg till att leva i Sverige, säger Arjoen Voorneman.

Vad jobbar ni med?

- Jag jobbade med att borra vattenbrunnar, bergvärme och lägga markvärme. Jag har titeln borrmästare för djupbrunnsborrning och ett certifikat för att borra borrhål upp till 500 meters djup, berättar Arjoen.

- Jag har studerat eventplanering vilket innebär att jag kan utveckla event från början till slut, allt från möten till festivaler. Jag har jobbat mycket i norra Nederländerna under det senaste året. Förra sommaren jobbade jag ett par veckor som platschef för tre festivaler i Groningen. Mitt uppdrag var att se till att vi hade personal som serverade kända artister som Guns 'n Roses, Green Day, samt några holländska artister och deras crew. Just nu jobbar jag på distans som assistent för en matlagningsstudio i Amsterdam. Vi anordnar matlagningsworkshops för företag och privata grupper, säger Shannon.

Shannon Franssen, Arjoen Voorneman från Nederländerna, Monica Barck Flygare från Arbetsmarknadsförvaltningen Luleå kommun

Shannon och Arjoen på flygplatsen i Amsterdam på väg till Luleå. Här med Monica Barck Flygare från Arbetsmarknadsförvaltningen. Foto: Åsa Tomtén Jacobsson.

Har ni stött på några problem vid flytten till Sverige?

- Ja, med personnumret*. Du behöver ett personnummer för att få ett jobb, och du behöver ett jobb för att få ett personnummer. Jag tror att det är något som skulle behöva förenklas, säger Arjoen.

Vad tycker era familjer om flytten till norra Sverige?

- Våra föräldrar är verkligen stolta över oss! De stödjer oss fullt ut och hoppas att vi hittar det vi söker här i Sverige. De följer våra steg och håller koll på hur vi mår. De står bakom i varje beslut vi tar, säger Shannon.

- Shannons mamma var först inte så glad över att höra att hennes dotter ville lämna Nederländerna. Men när hon såg hur exalterade vi var att packa ihop våra saker och flytta till ett nytt liv, blev hon superstödjande och är nu riktigt stolt, berättar Arjoen.

Vad är era planer framöver?

- Vi vill bara slå oss ner, förhoppningsvis hitta ett trevligt ställe strax utanför stan. Jag hoppas att Arjoen blir klar med sina studier om tre år och att jag får jobb på ett trevligt ställe så att vi kan börja bygga vårt gemensamma liv. Vi är 25 år och är väldigt angelägna att slå oss ner och börja vårt liv tillsammans, säger Shannon.

Shannon fortsätter:

- Ja, vi hoppas verkligen hitta en plats här och lära oss allt om svenska traditioner. Också vill vi lära oss svenska.

Arjoen instämmer:

- Vi ska definitivt lära oss svenska. Vi förstår mycket av språket och förstår tillräckligt för att föra en konversation, men vi måste lära oss det ordentligt.

Nu återstår bara för oss att säga – Varmt välkommen till Luleå!


*Personnummer

Det går bra att anställa utan samordnings- eller personnummer. Man har rätt att arbeta från första dagen. Arbetsgivaren kan kontakta Skatteverket om hur man kan underlätta löneutbetalningen under den tiden personen väntar på samordnings-/personnummer. Om denne inte får en längre tids anställning, d v s blir folkbokförd, blir det ett samordningsnummer. För att få ett personnummer krävs en långvarig anställning på över ett år. Källa: EURES.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & Foto: Maria Näslund

Logotyp