Klöverträsk: vilja, värme och gemenskap

Det finns runt 100 byar i Luleå och en fjärdedel av Luleåborna bor i någon av dessa. I Klöverträsk, som utsågs till Årets by 2017, går man mot strömmen med både positiva inflyttningssiffror och en hög andel barnfamiljer.

Dimman ligger tät över ängarna när vi svänger in mot Klöverträsk, Årets by i Luleå kommun 2017. Vid årsskiftet 2016/17 bodde här 355 personer, vilket är en ökning från föregående år med tre personer. Ja, det kanske låter lite futtigt men faktum är att många byar visar helt andra siffror, med höga utflyttningstal och hög medelålder.

– Viggo! Ta med dig Carl och kom hit!

Miriam Boman öppnar ytterdörren och ropar in sonen och hans vän. En bra bit bort i byn syns två hjälmar komma guppande. Snart sladdar två 8-åringar in på gården, på varsin cykel.

– Det här är en fantastisk plats för barn. Det är bara att släppa ut dem. Det är nära till skog och mark. Och till alla kompisar. Vi har en egen skidbacke med släplift och i somras byggdes en terrängcykelbana i skogen där borta.

"Jag tror lördagen lockade närmare 800 personer och festivalen engagerar hela byn. Själv var jag clown på barnkalaset i bygdegården. Det var många chokladbollar som rullades och vi dukade för 90 barn. Men det var det värt", säger Miriam Boman.

”Vi” betyder byn. Här hjälps man åt. Inte bara med nödvändigheterna utan med allt det som gör Klöverträsk till det där lilla extra. Som cykelbanan, skidbacken eller den skolskog man byggt för att byns skola ska kunna hålla lektioner utomhus. För att inte glömma de generationsboenden som skapades 2005 och 2016 där de äldre i byn som vill bo enklare och sälja sina hus till yngre människor har förtur. Eller den alldeles egna och omåttligt populära Sensommarfestivalen som går av stapeln i mitten av augusti varje sommar.

– Det finns en fin gemenskap och omtanke här. Alla känner alla, vinkar och säger hej. Och så finns det en handlingskraft och ett engagemang, även i de yngre åldrarna. Inget tas för givet, säger Miriam.

Värme och gemenskap

Själv är hon engagerad i en rad olika föreningar i byn och har bott här sedan 2004. Fast egentligen började det tidigare än så.

– Min man är uppvuxen i huset vi bor i. Och mina föräldrar flyttade hit när jag var 16, så jag bodde här två år innan jag flyttade för att plugga, säger Miriam och fortsätter:

– Först tänkte jag bara att det var en mellanlandning men jag insåg hur härligt det är att bo här. Speciellt med barn. Nu finns ingen tanke på att flytta. Vi trivs och har många vänner som har lockats av livet här. De senaste åren har vi faktiskt fått en del inflyttning utifrån. Fler inser fördelarna med till exempel en liten skola och förskola.

Det har börjat skymma och gatorna gapar allt tommare. Carls mamma kommer från grannbyn för att hämta hem sin son och Miriam konstaterar att det är dags att göra kväll.

Vi passerar huset där byns livs en gång låg. Här ligger familjen Westergaards lada och navet kring Sensommarfestivalen.

– Det är väldigt fint att de lånar ut sin lada. Där hålls alla konserter och i år tog vi hit Boris René från Melodifestivalen. Det var knökfullt, skrattar Miriam.


Miriam Boman

Ålder: 36 år.

Familj: Man och två barn, 8 och 12 år.

Bor: I Klöverträsk.

Jobbar som: Speciallärare i Älvsbyn.

Bästa med Klöverträsk enligt Miriam: Vackert, känns som hemma och en otroligt fin gemenskap.

 

Klöverträsk

Ligger: Fyra mil norr om Luleå. Antal invånare: 355 vid årsskiftet 2016/17. Medelålder: 44,6 år. Företag i byn: Äggproducenten Klöverbergsgården.

Har även: Skola (F-6), förskola, pingstkyrka, generationsboenden, skidbacke med lift, terrängcykelbana och egen festival.

Kuriosa: Årets by 2017 i Luleå kommun med motiveringen: ”För en varm gemenskap och bybornas obändiga vilja att tillsammans påverka sin egen vardag”.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Mariana Vnuk

Foto: Tomas Bergman

Logotyp