100 år med växter i fokus

Dramatisk rött och kraftfulla blad: med speciella planteringar uppmärksammar vi att föreningen Sveriges stadsträdgårdsmästare firar 100-års jubileum i år. På Gültzauuddden lyser två planteringar med inspiration från 1920-talet, i dramatiskt rött och vinrött med kraftfulla blom- och bladformer.

Föreningen Sveriges stadsträdgårdsmästare grundades 1920 i syfte att utveckla trädgårds- och landskapsarkitekturen i Sveriges kommuner. Luleå kommuns stadsträdgårdsmästare Michael Öhman menar att föreningen är ett jättebra forum för att hämta och sprida goda exempel, ta del av forskning och utveckling och skapa kontakter inom den gröna sektorn.

Luleås stadsträdgårdsmästare Michael Öhman ser till att vi har tillgång till gröna miljöer med hög kvalitet.

Jubileumsurnan Art deco

Temat för färg och form är dramatiskt i rött och mörkt vinrött och med kraftfulla blom- och bladformer. Uttrycket är lånat från 1920-talets dominerande stil Art deco. Växterna inordnas i så kallade tapetgrupper med tydliga och enhetliga grupper i starka färger och avgränsande kantväxt. Jubileumsrabatten är designad av landskapsarkitekt Mona Wembling.

Luleå kommuns stadsträdgårdsmästare och parkdrift uppmärksammar jubileet genom att plantera två jubileumsurnor vid ingången till Udden och även det stora planteringsfatet på Fredsgatan.

Jubileumsplantering i urnan på Fredsgatan i Luleå.

Vad gör en stadsträdgårdsmästare?

En stadsträdgårdsmästares uppgift är att se till att våra medborgare har tillgång till gröna miljöer och att dessa håller hög kvalitet. Ibland kan detta innebära att ikläda sig rollen som försvarare av gröna ytor när andra krafter i kommunen driver på i exploateringsfrågor. Andra gånger handlar uppdraget om att tillföra och utveckla nya upplevelsevärden i våra parker och grönområden.

Oavsett vilket uppdrag som för tillfället är aktuella så är det medborgarens behov och förväntningar som står i centrum. För att uppfylla dem krävs dialog, delaktighet och engagemang. I Luleå kommun har vi bra kompetens och en stark drivkraft i de gröna frågorna där våra medarbetare i planering och drift bidrar på ett mycket positivt sätt att sprida budskap och kunskap om den gröna miljöns betydelse för våra medborgare och besökare.

Hur det började

I Luleå anställdes redan 1864 den första Stadsträdgårdsmästaren, Petter Almgren, via Trädgårdsföreningen i Stockholm. Almgren inleder sitt arbete med att avgränsa Stadsträdgården, nuvarande Hermelins och Residensparken, genom markberedning av växtbäddar, grävning av brunn etc.

Karta från 1878 där stadsträdgårdens vindlande gångar syns tydligt

Almgren tillhör den första årskursen av trädgårdsmästare som utexamineras vid Rosendahl i Stockholm och är helt införstådd med aktuellt mode. En skiss togs fram som är utförd i samtida så kallad engelsk stil med vindlande inte helt symmetriska gångar och axialt placerade platser. Han ser även över plantskoleverksamheten och år 1865 går det att läsa i Kuriren att det finns blomsterfrön, gurkor, pepparrot och dahlior att köpa. Senare på året kunde man läsa att det fanns potatis, grönsaker och även äpplen till salu.

År 1875 har arbetet med att förbereda Stadsträdgården pågått under en tid. I det sydvästra hörnet har den så kallade Skatatjärnen fyllts upp. Nu börjar också själva anläggandet av stadsträdgården och planteringar görs. Parken byggs med vindlande gångar i promenadvänliga bågar, kantade av planteringar och prydliga rabatter enligt tidens romantiska parkideal.

Stadsträdgården är den första park som anläggs på stadens mark i avsikt att vara just allmänt tillgänglig park och tillhör därmed den första generationen av allmänna parker i Sverige.

Föreningen Sveriges stadsträdgårdsmästare

Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare bildades år 1920 i Stockholm med syfte att utveckla trädgårds- och landskapsarkitekturen i Sveriges kommuner. Det är en intresseorganisation för yrkesverksamma inom park-, landskaps-, naturvårds- och trädgårdssektorn. Föreningen medverkar och för sektorns talan i samhällsplaneringen i stort, vara opinionsbildande och vara remissinstans i frågor som rör föreningens intresseområde.

Föreningen uppmärksammar med ett pris de personer och kommuner som utmärker sig inom yrket. De delar även ut ett pris för bästa examensarbete till studerande vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Under jubileumsåret 2020 produceras sex kortfilmer som kommer att publiceras på you tube. De uppmärksammar arbetet med att utveckla landets urbana utemiljöer utifrån olika perspektiv.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Anita Sundberg, Michael Öhman

Bild: Anita Sundberg

Logotyp