Rustar för stämningsfull julmarknad

Snart trampar tomten åter i kyrkstadens gränder när det är dags för årets julmarknad i Gammelstad. Den 8 december invigs marknaden och i Gammelstad pågår förberedelserna. – Nytt för i år är att det inte bara tomtefar utan även tomtemor som kommer till Gammelstad”, säger Jennifer Wikström, samordnare Gammelstads Visitor Centre.

Gammelstads julmarknad 8-9 december brukar vara en riktigt bra kickstart av julstämningen. Med julteater, sagovandring, träff med tomten, slädturer och utställare med genuina hantverksprodukter är det svårt att undgå julpirret i magen.

– Marknadshelgen börjar med invigning på Kyrktorget, dit både tomtefar och tomtemor kommer. Sen blir det teater och musik på torget medan marknadsknallarna öppnar sina stånd nere på Hägnan, säger Jennifer Wikström, samordnare Gammelstads Visitor Centre och en av arrangörerna av julmarknaden.

I Storgården på Hägnan kan du se gårdsfolket rusta inför julen på 1880-talsvis.

Över 80 knallar ställer upp sina varor på marknadsområdet på Hägnan. Här finns inga massproducerade sockar eller heliumballonger utan rejält hantverk. Och bakverk, så klart.

– På marknaden kommer finnas allt från hembakt fika, sylt och korv till vantar, tovade tomtar, smycken, salvor och oljor, säger Ann-Sofi Krook, administratör friluftsmuseet Hägnan.

Kyrkstaden lever upp

Förutom tomtar och knallare händer det grejer i hela kyrkstaden under helgen. Kyrkan och sockenstugan är öppna, samt visningsstugan om du är sugen på att kika in i en kyrkstuga anno tidigt 1900-tal.

Klicka här för att läsa hela programmet för Gammelstads julmarknad.länk till annan webbplats

Snart är det dags för julmarknad! Tomten kommer, kommer du?

Text: Therese Hedman

Foto: Susanne Lindholm

Video: Silverview

27 november 2018

Logotyp