Galleri Lillasyster - en mötesplats för unga

Hockey, friluftsliv och ett tekniskt universitet. Sen då? När Galleri Lillasyster föddes 2012 fylldes ett hålrum som ekat tomt under många år. Astrid Berglund och Minna Halvares berättar varför alla städer borde ha ett konstkollektiv för unga med feministisk grund.

Det är den 10 augusti 2018. På Sandviksgatan 20 är det invigning av Galleri Lillasysters lokaler med samlingsutställningen Stanna, växa, dra. Här trängs verk av ett antal unga konstnärer med besökarna som bildat kö ända ut på gatan. Utgångspunkten för utställningen är den statistik som presenterats av kommunen tidigare under året – Luleå behöver fler unga kvinnor för att växa.

Astrid Berglund och Minna Halvares på Galleri Syster

Astrid Berglund och Minna Halvares på Galleri Lillasyster, en mötesplats för unga mellan 13-25 år som vill utveckla sitt konstnärskap.

Astrid Berglund och Minna Halvares på Galleri Syster

Astrid och Minna på Galleri Lillasyster.

Det har gått knappt ett halvår sedan den där lyckade invigningskvällen. Astrid Berglund och Minna Halvares bjuder på te och minimuffins. Några av verken från utställningen hänger kvar på väggarna, annars är här rätt tomt.

– Jag har varit med i två år nu. Jag tyckte inte det var särskilt kul att bo här innan jag upptäckte Lillasyster, säger Minna Halvares och får medhåll av Astrid Berglund:

– Det känns bra att ha hittat andra med samma intressen. Det är fantastiskt att Lillasyster finns. Det känns inte som att vår verksamhet är särskilt vanlig däremot. Men feminism och konst ska också få plats i Luleå.

Mötesplats för unga konstnärer

Galleri Lillasyster bildades 2012, som ett projekt av Galleri Syster. Kollektivet fungerar som en mötesplats för unga mellan 13-25 år som vill utveckla sitt konstnärskap. Här hålls kurser, workshops och skisskvällar. Och här kan man hyra ateljé och utbyta tankar och kunskap med andra.

Genom åren har Lillasyster hållit en rad utställningar och medverkat på flera festivaler och offentliga evenemang.

– Just nu är vi 20–30 medlemmar och vi bestämmer själva vad vi vill göra och hur vi vill göra det. Man får lägga det helt på sin egen nivå och det krävs inga förhandskunskaper. Tidigare i år har vi till exempel haft en kurs i hur man skapar elektronisk musik och en workshop i stop motion tillsammans med Filmpool Nord, säger Astrid Berglund.

– Vi har också ett väldigt fint samarbete med Galleri Syster. De pushar oss och har bra kontakter om man skulle vilja ta sig fram i konstvärlden. De känns väldigt uppmuntrande och man tas emot seriöst även fast man inte gått någon konstskola.

Efter årsskiftet planerar Galleri Lillasyster att utveckla sin verksamhet mer mot Systers med kurerade utställningar och gästkonstnärer.

– Drömmen vore ju att få hit en serietecknare. Kanske Nina Hemmingsson eller Liv Strömquist, konstaterar Minna Halvares. 

Astrid Berglund och Minna Halvares på Galleri Syster

Sara Edström, Galleri Syster.

Galleri Syster om Lillasyster

Galleri Syster är ett konstnärsdrivet galleri i Luleå, en mötesplats för samtida konst och ett rum för samtal och diskussion. Verksamheten vilar på feministisk grund och drivs av konstnärerna Anja Örn, Sara Edström och skribenten Therese Engström.

Sara Edström, berättar om hur Galleri Lillasyster föddes:

– Galleri Syster hade en utställning i Konsthallen i Kulturens hus 2011. Där höll vi även visningar för gymnasieelever. Några av dem kontaktade oss i efterhand och frågade om de kunde få ställa ut hos oss. Vi var väl lite tveksamma till en början men tänkte sedan: var ska man annars som ung ställa ut?

– Så de fick ställa ut och hålla i det helt själva. Och det blev så bra. Det syntes tydligt att det fanns ett behov och där föddes Galleri Lillasyster som har lockat till sig en rad unga människor genom åren. Idag är de helt självgående, säger Sara Edström och fortsätter:

– Det är en plats som jag önskar fanns när jag var 14-15 år. En plats som behövs för att Luleå ska vara en stad som folk vill vara och bo i. Här får unga människor en chans att uttrycka sig på sitt eget sätt. En chans att ta makten över sitt eget klimat. Det finns en sån kraft här! Vi måste ta vara på det.

FAKTA

  • Namn: Astrid Berglund och Minna Halvares, 18 år.
  • Gör: Bor i Luleå och pluggar sista året på Estetiska programmet med inriktning på bild (Minna) och media (Astrid), medlemmar i Galleri Lillasyster.
  • Gillar: Vintern (Astrid). Gillar inte: Vintern (Minna).
  • Favoritplats: Caféet på Norrbottensmuseum (Minna), 7:ans busslinje (Astrid).

Text: Mariana Vnuk

Foto: Tomas Bergman

03 januari 2019

Logotyp