"Jag visste redan i tidig ålder att jag ville arbeta med barn"

I vår serie ”Hej medarbetare!” får du möta intressanta personer som arbetar inom Luleå kommun. Den här gången träffar vi Susann Strömbäck som jobbar som yrkeslärare på barnskötarutbildningen vid Vuxenutbildningen Luleå kommun.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Susann Strömbäck jobbar som yrkeslärare på barnskötarutbildningen vid Vuxenutbildningen.

Hej Susann! Kan du berätta lite om vem du är?

– Jag är en väldigt driven, framåt och öppen person som ursprungligen kommer från Boden där jag jobbat större delen av mitt liv. Men åren går fort så nu börjar det även bli några år som jag jobbat här i Luleå.

Vad har du för bakgrund?

– Jag är förskollärare och grundskolelärare och har jobbat som det i 20 år. Sedan kom jag in på föräldraskapsstöd ABC och utbildade mig till gruppledare och instruktör vilket är något jag verkligen brinner för. Jag fortsatte med det på Arbetsmarknadsförvaltningen i Luleå kommun som projektledare för att dra i gång föräldraskapsstödet för utrikesfödda. Efter det hamnade jag på Vuxenutbildningen som lärare på barnskötarutbildningen.

– När jag jobbade som förskollärare tänkte jag faktiskt att det hade varit kul att undervisa på barnskötarprogrammet, så det är lite roligt att jag faktiskt hamnade där till slut.

Men vad gör du då på jobbet?

– Eftersom vi arbetar med kompetensförsörjning så känns det som att det är så mycket mer än att jobba som lärare. Vi måste vara väldigt omvärldsbevakande och lotsa in eleverna i arbetslivet på många olika sätt. Det gäller att möta varje elev väldigt individuellt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är att undervisa, det har alltid varit min grej. Coacha människor, lära dem vad de behöver och att få möjlighet att lära mig tillsammans med dem, men även att ge dem verktyg för att de ska klara sig ute i arbetslivet. Arbetet ger också stora möjligheter att utvecklas tillsammans med alla fina kollegor och få följa med på den resa vi har framför oss med alla nya etableringar i Norrbotten.

Hur kom det sig att du valde just detta yrke?

– Jag visste redan i tidig ålder att jag ville arbeta med barn. Jag har alltid vurmat för människor som behöver extra stöd på något sätt. Man kan nog säga att jag är väldigt omvårdande, omhändertagande och hänsynsfull och tycker det är väldigt intressant med människor överhuvudtaget. Och på den vägen är det skulle jag säga.

– Sen har jag även jobbat på en flyktingförläggningsskola i Boden som lärare och pedagog och tyckte det var så intressant att möta utrikesfödda. Jag tänkte då att det kanske kommer en dag när jag kommer jobba med den elevgruppen. Sen hamnade jag på Arbetsmarknadsförvaltningen där jag fick jobba som projektmedarbetare i arbetsmarknadsprojekt och fick då en annan upplevelse och erfarenhet när det gäller att arbeta med utrikesfödda, och det har även fortsatt intressera mig.

– Vi har många utrikesfödda som läser SFI och som vill vidare till barnskötarutbildningen vilket är fantastiskt roligt. Men man måste möta dem på rätt sätt, och ge dem möjligheter utifrån deras förutsättningar, oavsett om det handlar om att lära sig ett nytt språk eller språkkunskaper som behövs på en arbetsplats.

Men senaste tiden har du även haft ett annat uppdrag – berätta!

– Jaaa… *skratt*, jag hamnade ju i SM-veckan igen. Jag var med 2020 (pandemiåret när SM-veckan tvingades ställa in – reds anm) som skolkoordinator vilket var jättekul och mycket mer omfattande än vad det har varit nu 2024. Det föll sig naturligt att jag hoppade på det igen. Jag tycker det är väldigt roligt när vi möts flera förvaltningar, alla med olika kompetenser som tillsammans planerar det här stora evenemanget. För det är ett stort evenemang. Det är stort för Luleå, stort för Boden och för hela Norrbotten på många olika sätt.

– Jag jobbar främst med Vuxenutbildningens medverkan och hur vi kan marknadsföra våra utbildningar på bästa sätt, för det behöver vi verkligen göra. Vi kommer finnas på LEA (Luleå Energi Arena) så alla är varmt välkomna dit.

Vad gillar du att göra på fritiden?

– Jag är en hemmaperson som älskar att vara hemma och umgås med familjen. Men jag gillar även att träffa kompisar, gå på bio och se musikaler till exempel. Det är också så att jag länge haft ett intresse att sjunga, men har inte utvecklat det så mycket mer. Men det här året när jag fyller 50, då ska jag gå med i en kör har jag tänkt. Det finns många positiva hälsoeffekter med att sjunga, så när andra drar på sig joggingskorna så planerar jag att sjunga mig hälsosam.

Fakta om Susann Strömbäck

  • Yrke: Yrkeslärare på Vuxenutbildningen
  • Ålder: 49 år
  • Bor: På Kronan i Luleå
  • Intressen: Trädgård, inredning, familj och sång
  • Det bästa med Luleå: Jag tycker att det utvecklas och händer mycket här. Man får ju följa med och vara delaktig på resan om att bli fler Luleåbor, och i stadens utveckling. Men vi har ju också så mycket fint i Luleå som vi kan erbjuda till dem som funderar på att flytta hit. Vi har isvägen som är väldigt speciell, fin natur och vi är också väldigt trevliga och öppna, även om vi inte har ryktet om att vara det, men vi är ju det här i Luleå.
  • Läs mer: Här hittar du fler artiklar av ”Hej medarbetare” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Maria Näslund

21 mars 2024

Logotyp