Från politik till poesi för Peo

Poet, förläggare och kritisk krönikör. I snart 25 år har Luleåbon Peo Rask skrivit egna texter och gett ut andras. Han berättar var idéerna kommer från och hur man uppfyller sina författardrömmar.

– Det jobbiga är inte att skriva utan att vara författare.

Peo Rask tar en klunk av teet och liksom tänker efter innan han fortsätter:
– Det kreativa är det roliga, resan fram till när man ska ut på marknaden.

För många Luleåbor är Peo Rask poeten, den drivande bakom förlaget Black Island Books, kritisk krönikör och en vass röst i den kulturella debatten. Själv kallar han sig engagerad, otålig och lite flackande i sitt skrivande.

Sedan slutet av 80-talet har Peo Rask ägnat sig åt det fria skrivandet i olika former och gett ut ett tjugotal titlar i olika genrer – allt från poesi till barnböcker. Bredden menar han kommer från otåligheten medan själva skrivandet växte fram ur det politiska intresset.

– Som ung var jag väldigt politiskt aktiv och fick jobb på vänstertidningen Folkviljan här i Luleå. Jag tänkte bara stanna tre år men är kvar än idag. Efter ett tag kände jag att jag ville skriva mer fritt, att jag inte ville fastna i dogmer.

Peo Rask håller upp en mikrofilmsrulle.

Stadsarkivet och mikrofilmsrummet på Stadsbiblioteket är platser som betytt mycket för Peo Rasks skrivande. Här har mycket tid spenderats.

En kärlek på distans tvingade den unge Peo att börja skriva dikter och på den berömda vägen är det. I samma veva träffade han Jonas Autio och Niklas Instedt, två andra unga män intresserade av litteratur och poesi, och det norrbottniska svaret på Malmöligan hade snart gett ut antologin Sex unga röster på det egna förlaget Black Island Books – namngett efter Svartöstan där grundarna bodde.

– Jag har nog utgått ganska mycket från Svartöstan i mitt skrivande. Jag ville veta vart jag kommit när jag flyttade hit. Vad hade hänt här? Så jag pratade med folk, letade i arkiv. Jag älskar att leta i arkiv och läsa gamla tidningar. Det är som att lägga ett pussel.

Peo Rasks senaste alster kom i juni 2017 – Ett annat Berlin – en slags udda reseguide som beskriver ekonomi och arkitektur snarare än shoppingtips. Härnäst har han bestämt sig för att göra bokslut – med Robert Smith i The Cure.

– Ja, just nu skriver jag om den äldsta relationen till en annan människa jag har, den till Robert Smith. Jag beskriver mina känslor för någon jag följt länge men aldrig har – och kanske aldrig vill – träffa. Många stunder har han stått mig närmare än min pappa och det händer fortfarande att jag sätter på skivorna från 80-talet.

Var får du dina idéer från?

– Jag har märkt att när jag skriver dikter så skriver jag tematiskt. Som diktsamlingen Motor. Då gick jag helt in i motorverksamheten. Egentligen är jag helt okunnig om motorer. Men jag tror det började när jag skulle lämna in bilen. Killen jag lämnade den till hade ingen mätutrustning. Istället lyssnade han och lade handen på huven. I samma veva gjorde jag några resor till Västerbotten så blev en del timmar – och idéer – i bil.

Namn: Peo Rask. Ålder: 59 år. Bor: I Luleå.
Uppvuxen: I Karlstad. Jobbar som: Jag vet inte.
Gör gärna på fritiden: Cyklar, promenerar.
Luleå med tre ord: Kärvt, kreativa människor.
Favoritplats: Där jag bor, oavsett var jag bor.
Hänger mest: Jag är ingen hängtyp.
Bästa bok jag läst: Det lyckliga Arabien av Thorkild Hansen.
Kuriosa: På 1980-talet smugglade en kompis och jag in en kurdisk flykting till Sverige. 2017 gav jag ut en kvinnlig kurdisk poet på både svenska och kurdiska. Kanske det bästa jag gjort i livet förutom blivit pappa.

Peo RASKS fem tips till dig med författardrömmar

Ha inte bråttom Generellt har folk för bråttom. Idag går det att ge ut egna böcker ganska enkelt. Då genar man lätt i kurvorna. En kompis gör omslaget. Någon annan korrekturläser. Det blir sällan bra.

Fråga ett proffs Kontakta en författare eller litteraturkritiker hellre än brorsan eller syrran. Jag har använt mig av en annan poet i Malmö och även bett Mattias Alkberg läsa mina texter.

Ta emot kritik Det är vanligt att man kramar sin egen text alldeles för mycket. De böcker vi ger ut har vi ofta tagit bort en del text i. Man måste ha den attityden, att inte vara så nöjd.

Läs andras texter Vill du skriva dikter – låna diktsamlingar och läs. Gärna av flera olika poeter och författare. Låt dig inspireras av andra. Läs, läs, läs!

Korrläs inte på skärm Skriv ut din text när det är dags att korrekturläsa. Förflytta dig gärna till ett annat rum eller en annan miljö. Datorn har alldeles för stor makt över oss.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Mariana Vnuk
Foto:

Logotyp