Spänstiga Luleåbors historia

Gymnastik har en lång historia i Luleå som en av stadens mest populära sporter. I mer än 150 år har Luleborna hållit kroppen i trim. Några av de skickligaste var Gunflickorna som till och med fick norrmännen i extas på 1950-talet.

De första bilderna av människor som ägnar sig åt gymnastik i Luleå är från början av 1900-talet. Bilderna visar övningar i grupp med koordinerade, strama rörelser där alla gör samma sak exakt samtidigt. Allt under överinseende av en extremt rakryggad instruktör. Armar uppåt sträck! Magen in, bröstet ut!

Gymnastiklektion för elever från Flickskolan i Luleå omkring 1920. Foto: Okänd.

Militärer var gymnastiklärare

Det ser militärt ut. Och det var det i viss mån också. Gymnastik, eller fysisk fostran som det också kallades, hade länge en stark koppling till det militära. Men för de flesta var det en aktivitet som hörde till skoldagen. Det var viktigt att öva upp en god hållning så att man kunde stå rak i ryggen när man svarade på lärarens frågor.

Luleås första gymnastiklärare anlitades 1859. Det var löjtnant August Norén vid Norrbottens fältjägarkår. Att yrkesmilitärer fungerade som gymnastiklärare vid skolorna var det vanliga långt in på 1900-talet.

Pojkar i gymnastiksal står på knä och sträcker armarna utåt.

Övningar för ”en allsidigt stark kropp” vid läroverket i Luleå på 1920-talet. Till vänster står gymnastikläraren löjtnant Herbert Krook. Foto: Okänd.

Fullt hus och friska tag

1894 bildades en atlet- och gymnastikklubb i Luleå. Trettio år senare startades Luleå gymnastikförening. Den utvecklades på till att bli en av de största gymnastikföreningarna i landet. Föreningen hade både tävlingsgymnastik och motionsgympa på programmet, för kvinnor och män, för unga och gamla. Det fanns även särskild "husmodersgymnastik". Föreningens motto var "Gymnastik åt alla”. Ett syfte med verksamheten var att ge ”folkspänst”.

Intresset att delta var stort. Vintern 1942 var antalet kvinnliga deltagare rekordartat, över 80 anmälda, kunde man läsa i Norrbottens-Kuriren. ”Överallt är det fullt hus och friska tag och glädjen i taket.” När staden växte bildades nya föreningar, Skurholmens gymnastikförening (1943) och Gymnastikklubben Stjärnan (1960). 1969 slog sig dessa tre föreningar ihop och bildade Lulegymnasterna som firade sitt 50-årsjubileum hösten 2019.

Gymnastikgrupp med flickor som böjer ryggarna bakåt i en båge.

Gunflickorna övar på Seminariets grusplan i slutet av 1940-talet. Till höger ledaren Gun Johansson. Foto: Okänd.

Gunflickorna

I Luleå gymnastikförening fanns en grupp med särskilt ambitiösa gymnaster som kallades Gunflickorna. De framträdde första gången i maj 1946 och blev uppmärksammade och beundrade i Luleå för sina uppvisningar där de med säkerhet och elegans gjorde avancerade gymnastiska övningar. Deras rörelser var graciösa och smidiga, något helt annat än den mer militäriska och stela gymnastiken från förr. De använde sig även av bollar och andra redskap, vilket var en nymodighet.

”Vad som framför allt imponerar hos flickorna är den oräddhet och friskhet varmed de utför sina många gånger våghalsiga rörelser på bom och matta och detta kombinerat med deras naturliga mjukhet och eleganta grace gör att det hela blir ett stilrent och fascinerande skådespel.” skrev Norrbottens-Kuriren.

Gruppbild av gymnastikgrupp med flickor.

Gunflickorna 1946. Övre raden från vänster: Mary Envall, Solveig, Barbro Jakobsson, Gerd Johansson, Gun Eriksson och Eva Sundberg. Nedre raden från vänster: Siv Åsén, Ella Pettersson, Maj-Britt Sandberg, Gun Johansson, Barbro Munkhammar, okänd, Barbro Gildon. Foto: Okänd.

Kvinnliga gymnaster i vackra poser vid en skogstjärn.
Kvinnliga gymnaster i vackra poser vid en skogstjärn.
Kvinnliga gymnaster i vackra poser vid en skogstjärn.

Harmoni och grace. Gunflickorna i vackra poser vid Trolltjärn på Bergnäset 1952. Foto: Rune Espling.

Gruppbild av kvinnliga gymnaster.

Gunflickorna 1952. Från vänster syns Maj-Britt Sandberg (gift Bergström), Gun Johansson (gift Engström), Karin Sundin, Birgitta Åkerström, Gerd Johansson, Mary Envall och Britt-Louise Larsson. Foto: Rune Espling.

Namnet ”Gunflickorna” anspelade på Sofiaflickorna, en världsberömd gymnastiktrupp från Stockholm som även besökt Luleå. Det fanns fler liknande ”flickgrupper” i landet vid den här tiden, bland annat Idlaflickorna.

Gunflickorna bestod av ett dussintal unga flickor. Gruppen hade namn efter sin ledare – Gun Johansson, som var en av länets bästa gymnaster, distriktsmästarinna 1946. Hon var bara 18 år när hon startade sin grupp medan flickorna var runt de yngsta tonåren. Guns syster Gerd var en av dem och hon ledde själv en grupp för något yngre flickor. De kallades förstås – Gerdflickorna.

Förutom i Luleå och runtom i länet gjorde Gunflickorna uppvisningar i Tromsö i Norge och även i Finland. Ofta kunde man läsa i tidningarna att gruppen tog publiken med storm men i Tromsö var åskådarna till och med ”i extas” rapporterades det.

Gunflickorna upphörde som grupp i mitten av 1950-talet när flera av flickorna började bilda familj. Gun Johansson gifte sig och arbetade i många år på lantmäteriets fastighetsregister i Luleå. Hösten 2019 lever hon utanför Stockholm, snart 92 år gammal.

Kvinnlig gymnast stående på ett ben i vacker pose.

Gun Johansson. Foto: Okänd.

FAKTA Kommunens historiska bildarkiv

  • Luleå kommuns stadsarkiv har cirka en miljon fotografier och negativ i sina samlingar, varav de äldsta är från 1860-talet.
  • Genom det historiska bildarkivet på webben finns nu flera av fotografierna lättillgängliga för alla kultur- och lokalhistoriskt intresserade.
  • Arbetet med att fylla på det historiska bildarkivet på webben pågår fortlöpande.
  • Här är Luleå kommuns historiska bildarkiv Länk till annan webbplats..

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Tomas Carlsson

Bilder: Luleå kommuns stadsarkiv

Logotyp