Skärgårdsliv, del 3: Altappen – en dramatisk och eldfängd historia

Tidig morgon den 3 juli 1908. En kraftig eldsvåda bryter ut på ön Altappen i Luleå skärgård och paniken är ett faktum. Folk flyr sina hem hals över huvud allt medan de omättliga lågorna slukar allt i sin väg.

Branden lämnar inte bara hundratals människor hemlösa. Den innebär dessutom slutet på en framgångsrik epok i norrbottnisk industrihistoria.

Tjusig herrgård med trädgård som förstördes vid branden.

Altappen. En vacker ö i Luleå skärgård, men också så mycket mer. Här berättar lämningar än i dag om förödelsen den där sommarmorgonen i förra seklets början. Vid tiden för branden hade en av Nordens största ångsågar sin verksamhet på ön och runt omkring den hade det vuxit fram ett samhälle med faciliteter såsom skola, affär, bageri och en herrgård med vacker trädgård.

Fraktades till Svartöstaden

Det är oklart hur många som bodde på ön när branden bröt ut, men uppgifter gör gällande att det var mellan 500 och 1000 personer. Först på kvällen efter branden kunde båtar nå Altappen och hämta de människor som hade förlorat allt. Enligt en artikel i Norrbottens-Kuriren 2 juli 2008 hamnade de flesta av öborna i Svartöstaden.

Anledningen till katastrofen var att en gnista från bogserbåten Stensborg antände ett stort virkeslager på Altappen. Vindarna ska ha varit gynnsamma för eldens framfart, men otroligt nog skadades ingen person allvarligt. Den omfattande branden lämnade bokstavligen Altappen i aska och ruiner. Efter branden avfolkades ön och sågverksindustrin byggdes aldrig upp igen.

Dramatisk industrihistoria

Öns dramatiska industrihistoria och dess öde är i dag relativt okänd bland norrbottningarna. Verksamheten hade dock stor betydelse för industrialiseringen i norra Sverige och sågverket var Norrbottens första stora industriella anläggning med tillhörande samhälle.

Industrialiseringen i Norrbotten inleddes med sågverksindustrin och den var ända in på 1900-talet tätt knuten till förädlingen av järnmalm. Sågen på Altappen drog igång sin verksamhet 1871 och i slutet av samma decennium byggdes även ett valsverk på ön. Såväl virke som järn gick på export, mestadels till Storbritannien.

Ytterligare en brand

Även år 1890 brann det på Altappen och både sågen och valsverket strök med. Sågen återuppbyggdes, men valsverket gick härmed i graven. I omgivningarna kan du fortfarande se husgrunder, lämningar av skolan, industrier och trädgårdar från fornstora dagar på Altappen. För den som är intresserad av historia, i synnerhet med industriinriktning, är ön en intressant men också lite vemodig upplevelse som har mycket spännande att berätta.

Källor: Din egen lots till Luleå skärgård (Hederyd, Wallin och Westerberg) samt Norrbottens Kuriren 2 juli 2008.

 

Den dramatiska branden på avstånd.

Den dramatiska branden på avstånd.

Skärgårdsliv, artikelserie del 3.

  • Skärgårdsliv är en artikelserie i fyra delar som vi publicerar under sommaren 2022.
  • Artiklarna är hämtade från Skärgårdsmagasinet 2021 som delades ut till alla hushåll i Luleå kommun.
  • Målet är att inspirera och lyfta Luleå som sjö- och skärgårdsstad.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Elin Aunes, Stadsarkivet och Henny Tegström

Logotyp