Ljuva båtliv

Det finns goda möjligheter att leva båtliv i kuststaden Luleå om somrarna. 1 312 öar att upptäcka, omkring 40 småbåtshamnar och gott om soltimmar. Vårt Luleå träffade en entreprenör som möjliggör Luleås båtliv och en familj som njuter av det.

– Kusten är klar, hojtar fyraårige Wilmar när vi kliver ombord på familjen Sundvall-Taavos 33 fot långa båt i Ettans Båthamn.

För Tomas och Maria Sundvall-Taavo började dock båtlivet i betydligt mindre skala. De testade sig fram med resor med turbåt och vänner tills de, för tio år sedan, tog steget och köpte egen båt.

Axel, Tomas, Wilmar och Maria Sundvall-Taavo är redo för avfärd. Hela familjen njuter av livet till sjöss. Under några dagar hemmavid under sommaren konstaterade nioårige Axel att han verkligen inte är någon landkrabba.

Sedan dess har både familjen och båtintresset vuxit. Idag har Maria och Tomas två söner, Axel, 9 år och Wilmar, 4 år och båtlivet tilltalar dem alla.

– Det är familjens största gemensamma intresse. Jag uppskattar friheten, lugnet och tystnaden, säger Tomas.

– Och naturen, man får ladda batterierna när man är ute, flikar Maria in.

För barnen innebär båtlivet mycket bad, fiske och en och annan rodd-tur i familjens gummibåt.

– Barnen har alltid något att göra när vi är ute. De hittar vänner vid varje brygga och det är inget tjat om skärmar, säger Maria.

Även om familjens båt är stor och enligt Wilmar kan göra ”stora vågor som Laponia” så tar familjen det lugnt på sjön. De puttar på i sju knop och njuter av färden.

En tidig sjösättning i maj, vackra junihelger och en semester som nästan uteslutande spenderades i skärgården har gett familjen många båtnätter i sommar. Brändöskär och Småskär tillhör favoritdestinationerna.

– Jag tror inte att folk riktigt förstår hur fin skärgård vi har. Många reser för att upptäcka vackra stränder men det behövs inte. Skvalpen en fin augustidag är som att vara i Thailand, säger Tomas och fortsätter:

– Det är välordnat i Luleå skärgård, god service, det finns guider, ved och så är det billigt om man jämför med andra platser. Att vi tog steget att bli med båt har vi inte ångrat en sekund.

De nybyggda bostäderna i Kuststad utgör en passande bakgrund till Ettans båthamn, där familjen Sundvall-Taavo har sin båt. De få sommardagar som de inte puttrar runt i skärgården vill säga.

Ny båthamn på gång

I Harrviken, längs vägen ut till Lövskär, bygger entreprenörerna Erik och Mona Finni en ny båthamn, Harrvikens Marina. När allt står klart ska här finnas 200 båtplatser, byggnader för vinter och varmförvaring samt parkeringsplatser, grönytor och kullar.

– Jag vill att det ska bli som en oas vid vattnet, berättar Erik Finni när vi besöker honom på tomten i slutet av augusti.

Harrviken ligger cirka en mil från Luleå centrum. Avståndet till Klubbviken är tre distans vilket motsvarar cirka 5,5 kilometer. Närheten mellan hamn och skärgård är något Erik menar att båtägare uppskattar.

Han och frun Mona har spenderat mycket tid på sjön genom livet och haft egen båt i 16 år. Hamnen började de arbeta med redan för tio år sedan.

– Vi brinner för Luleå skärgård och vi vet att behovet av båtplatser i Luleå är stort, redan nu har vi 240 personer i kö till våra 200 båtplatser, berättar Erik.

På tomten är en 800 kvadratmeter stor garagebyggnad på väg upp. Den ska stå klar i höst och erbjuda vinterförvaring för båtar, husbilar och husvagnar. Intill kommer en lika stor byggnad för varmförvarig att byggas. Själva hamnen är ännu inte påbörjad. Paret inväntar beslut från Mark- och miljödomstolen om att få börja muddra. Ett beslut som ska komma under hösten.

– Det har varit en lång kamp och vi ser fram emot att börja arbeta. Om allt går som det ska bör det finnas båtplatser i hamnen till säsongen 2021, säger Erik Finni.

Entreprenören Erik Finni, 63 år, och hans fru Mona är de som ligger bakom projektet Harrvikens Marina. När allt står klart kommer där att finnas 200 båtplatser och både vinter- och varmförvaring. Först ut på marken i Harrviken är garagebyggnaden som redan i höst ska erbjuda 60 platser för vinterförvaring.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Stina Engman

Foto: Viveka Österman

Illustration: Monarken

Logotyp