Förbereder isbanan för toppåkare

Luleåborna älskar sin isbana och varje vinter lovordas Jan Blomkvist och hans arbetslag som är hjärnorna bakom verket. Ryktet om den fantastiska isbanan spred sig hela vägen ner till det skridskotokiga landet Nederländerna. Det är nu tredje året i rad som skridskotävlingen KPN Grand Prix går av stapeln på Luleås isbana.

Vintertid arbetar Jan Blomkvist och hans gäng med att leverera en isbana i toppskick. Jan är experten som har varit med från isbanans början och vet vad som krävs. Att han har fått smeknamnet "The Iceman" är ingen slump. 

– Först och främst hälsar vi våra holländska gäster välkomna tillbaka till Luleå för årets KPN Grand Prix tävlingar. Förberedelserna pågår för fullt och kylan är inget hinder för att se till att toppåkarna har bästa möjliga underlag även i år, säger Jan "The Iceman" Blomkvist, arbetsledare Luleå kommun.

Kärlek vid första ögonkastet? De holländska toppåkarna hyllar Luleås isbana.

Jan Blomkvist

Jan "The Iceman" Blomkvist

Hyveln får jobba

Jan Blomkvist berättar att den senaste tidens hårda kyla har satt sina spår på isbanan. Men han känner ingen oro inför tävlingarna.

– Isarna krymper lite när det är så kallt men det är charmen med naturisar, de är inte helt perfekta. Det blir lite extra jobb för hyveln bara, så nog fixar vi till det. I grunden är det kanonisar så jag vågar utlova en isbana i toppskick även i år.

Från 18 februari anländer Nederländernas allra bästa skridskoåkare till Luleå för att träna på isbanan och förbereda sig inför årets lopp. Det är ungefär 200 proffsåkare, kvinnor och män, och cirka 250 stycken teammedlemmar som kommer till Luleå och KPN Grand Prix.

– Vi kommer vara redo att ta emot alla och hoppas Luleåborna kommer ner till isbanan och hejar fram toppåkarna, säger Jan Blomkvist.

Tv-sänds inför miljonpublik

De holländare som inte har möjlighet att ta sig till Luleå kan följa tävlingarna hemma i tv-soffan. Loppen tv-sänds inför miljonpublik (cirka 2-3 miljoner tittare) i Nederländerna där skridskor är den näst största sporten i landet.

The swedish mile

Du kanske också vill vara med och tävla? På den officiella hemsidan för KPN Grand Prixlänk till annan webbplats kan du läsa mer om tävlingarna, starttider och om årets nyhet "The swedish mile".

KPN GRAND PRIX 2019

  • Består av totalt fem tävlingar på naturis. Tre tävlingar hålls i Luleå.
  • Initiativtagaren till KPN Grand Prix är förre toppåkaren Bram Smallenbroek. Arrangör nederländska skridskoförbundet.
  • Luleå kommun står som värd till arrangemanget.
  • Skridskoloppen startar i Södra hamn
  • Heja fram toppåkarna men var försiktig och beträd inte isbanan under loppen. Det går i en rasande fart.

Text: Malin Holmqvist

Foto: Helena Holm

Video: Daniel Caldeborn

06 februari 2019

Logotyp