”Barn kan förändra historien”

Efter en dag i 1880-talets skola väcks många frågor. Varför måste bara flickorna städa? Varför får inte pojkarna slöjda med lärarinnan? Och det är just det som är meningen med friluftsmuseet Hägnans skolprogram för barn och unga från förskoleålder till gymnasiet.

Flickorna niger, pojkarna bugar. Inget prat tillåts i klassrummet när den stränga lärarinnan håller lektion anno 1880. Efteråt uppstår många tankar om hur det var att vara barn förr jämfört med nu.

– Det är jätteviktigt att barn förstår att de kan förändra historien. Här får de perspektiv på vilka normer som gällde då och hur de ändrats till i dag. Och så får de fundera över vad är det som gör att normer ändras, säger Zara Johansson, museipedagog på friluftsmuseet Hägnan.

Museipedagog Zara Johansson lämnar leendet bakom sig när hon drar på lärarinnedräkten för att kliva in i 1880-talets klassrum.

Upptäcktsfärd med Trollis

Genom skolprogrammen på friluftsmuseet Hägnan och i världsarvet Gammelstads kyrkstad bjuds barn in till en del av historien. För de mindre barnen är det guidade upptäcktsfärder bland kyrkstugorna som gäller tillsammans med trollet Trollis. Låg-och mellanstadiet kan få uppleva en dag i 1880-talets skola eller träffa människor som bodde i kyrkstaden förr i tiden.

– Vi går även djupare in i diskussionen om världsarv. Varför har vi flest världsarv i västvärlden, till exempel?, säger Zara Johansson.

Universell bakning

Skolorna kan också boka in sig på ljusstöpning i juletid eller bakning i vedeldad bagarstuga.

– Jag älskar just bakningen för att alla kan testa, oavsett ålder, språk och funktionsvariation. Bakning är så universellt, säger Zara Johansson och fortsätter:

– Samtidigt pratar vi om varför man bakade just med korn i vårt ganska extrema klimat. Och hela resan från jord till bord.

Skolprogrammen är bokningsbara året runt under terminerna. Senare i höst kommer det dessutom bli enklare för skolorna att boka in sig, genom det nya bokningssystemet på Hägnans webb. Länk till annan webbplats.

I nuläget är det Luleåskolor som bokar mest, men det kommer även klasser från Gällivare, Boden, Tornedalen och Finland.

Att baka med barn kan leda till diskussioner om var vår mat kommer från och vilka ingredienser som används just i Norrbotten.

FAKTA Hägnan 2.0

  • Är ett utvecklingsprojekt som Hägnan jobbat med under pandemin när den publika delen till viss del varit på paus.
  • Ett resultat är just det nya bokningssystemet som förenklar för både besökare och Hägnans personal. Systemet ska vara igång under hösten.
  • I Hägnan 2.0 har allt på museet setts över; exempelvis byggnader, skolprogram, levande samlingar, bokningssystem på webben och skyltning.
  • Här kan du höra museichef Karina Jarrett berätta mer om Hägnan 2.0. Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedan

Foto: Therese Hedman och friluftsmuseet Hägnan

Logotyp