Markanvisning Ejdergränd Hertsön

Luleå kommun bjuder in intressenter att lämna förslag för utveckling och bebyggande av ett område på Ejdergränd på Hertsön. Här erbjuds en unik möjlighet att förvärva och utveckla en traditionell norrbottensgård i kombination med uppförande av nya bostäder, till exempel radhus eller mindre flerbostadshus.

I markanvisningen ingår köp av en historisk norrbottensgård

Det här är Hertsön

Hertsön är Luleås största stads­del till ytan med 5 600 invånare cirka 7 kilometer från Luleå centrum. Stadsdelen omges av natur. I norr ligger Hertsölandet, ett vidsträckt rekreationsområde med varie­rande naturtyper. På Hertsön finns ett rikt föreningsliv och väl utbyggd samhällsservice. Hertsön har en blandning av boenden i form av hyresrätter i flerfamiljshus eller äganderätter i villa eller radhus. Bostadsrätter saknas inom området.

Markanvisningsområdet Hertsö ängar

Markanvisningsområdet är cirka 4000 m² och ligger på området Hertsö ängar, omgivet av villor. Den befintliga norrbottensgården har tidigare använts för förskoleverksamhet och har varit föremål för markanvisning vid ett tidigare tillfälle. Det då aktuella projektet genomfördes aldrig varför kommunen nu väljer att gå ut med en intresseförfrågan igen. Kommunen ser framför sig förslag som tillvaratar den kulturhistoriska kontexten men samtidigt utvecklar Hertsön med bostäder som kompletterar området.

Tilldelningen kommer att ske genom markanvisningsavtal efter sommaren.

Markanvisningsområdet på Hertsö ängar

Norrbottensgård med historia

Gården och byggnaden är unik för platsen och dess historia. Gården i direkt anslut­ning till byggnaden är viktig att bevara som en öppen yta. Detta för att norrbottensgår­den även fortsatt ska kunna ses i sitt ursprungliga sammanhang.

Byggnaden har kvar sin ursprungsform, karaktären av en traditionell norrbotten­gård. Det kulturhistoriska värdet kan höjas genom varsam renovering och återställande till byggnadens originalutförande.

Vi ser framför oss…

... att kvarterets byggnader i gestaltning, skala och disposition speglar områdets historia som jordbruks- och fiskeby med den befintliga byggnaden bevarad. Bebyggelsen kompletterar stadsdelens utbud av bostäder.

... att utemiljön präglas av en öppen miljö som är välanpassade till platsens natur och topografi. Gården uppmuntrar till möten, lek och samvaro utan att exkludera någon. En utemiljö som inspirerar och lockar till aktivitet.

... att det för genomförandet krävs en aktör med beslutsamhet och kraft att färdigställa projektet inom en nära framtid.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Anita Sundberg

Bild: Luleå kommun

Logotyp