Nära på Bergviken

På Bergviken är avstånden korta, såväl till Luleås centrum och universitet som till matbutiker, natur och friluftsliv. Här finns även en närhet mellan människor och en hel del närodlat.

Det är tidig fredagsmorgon i september och solens strålar börjar tränga sig igenom morgondiset. Kring Bergvikstorget har morgontrafiken avtagit. Vi kliver in på
Lilla Skafferiet där en av ägarna, Ida Ask, väntar på oss. Doften av nybakat bröd
fyller lokalen.

– Bageriet är den största delen av vår verksamhet, sedan har vi kaféet och köttbutiken också, berättar Ida och visar oss runt.

Lilla Skafferiet slog upp portarna i slutet av juli 2015 då Ida och hennes man Andreas renoverat den cirka 300 kvadratmeter stora lokalen färdigt. Att de valde att starta sin verksamhet på Bergviken var ingen slump.

– Vi ville inte vara mitt i stan, utan vara värda en liten omväg. Det är lätt att ta sig hit, med buss eller en promenad från stan. Vi vill inte vara beroende av butiker runt omkring utan stå på egna ben, säger Ida.

På Bergvikstorget har det alltid varit verksamhet. Här låg Konsum på 60-talet och därefter matbutiken Handlarn och Anderssons konditori under många år. Spår av historien lever kvar inne på Lilla Skafferiet. Marmorgolvet från gamla Konsum består och vid restaureringen tog Ida och Andreas tillvara på planket från innertaket som idag fungerar som bordsskivor i kaféet. Övriga inredningen består till största delen av loppisfynd. Paret har ett hållbarhetstänk som genomsyrar hela verksamheten.

– Vi bakar på ekologiska och närproducerade råvaror. Äggen kommer från Klöverbergsgården och mejeriprodukterna från Norrmejerier. Allt kött är norrländskt och för att motverka matsvinn tar vi tillvara på hela djuren i köttdisken, berättar Ida.

Tvillingbröder med
djupa rötter i stadsdelen

På området Gamla Bergviken möter vi upp tvillingbröderna Karl-Gustav och Lars-Erik Engman, 70 år, utanför deras barndomshem. De har bott på Bergviken hela sina liv.

– Ibland skojar folk och säger att vi aldrig flyttat hemifrån, säger Karl-Gustav och skrattar.

– Att vi inte klippt navelsträngen, fyller Lars-Erik i och fortsätter:

– Men det handlar ju om att vi fick en tomt nästan mitt i stan. Jag bor så pass bra att jag inte riktigt förstår vars jag skulle vilja flytta.

På 70-talet byggde bröderna det parhus som de bor i än idag. I närheten ligger även två hyreshus som de ägt fram till för några år sedan då deras söner tog över.

– De är fjärde generationens Bergvikare som äger de fastigheterna nu, säger Lars-Erik och berättar om när deras farfar byggde upp dem på 40-talet.

Mycket har såklart förändrats i området under Karl-Gustav och Lars-Eriks livstid. De berättar om det gamla slakteriet, mjölkaffären, butiken med sytillbehör och ängarna som idag utgör området Kallkällan. Och hur de blev av med sjöutsikten på 50-talet.

– Det gick in en vik från Stadsfjärden i norra hamn ända fram till Coop Arena, vi hade sjötomt, berättar Karl-Gustav och fortsätter:

– Men då som nu – jag tycker Bergviken har allt en människa behöver.

Mittemot livsmedelsbutiken på området Kallkällan kan du vila ögonen på konstverket ”Sol, vind och hav” av Luleåfödde konstnären Olav Nilsson.

Bergviken ligger mitt emellan Luleå centrum och Luleå tekniska universitet. Området kantas av Mjölkuddsberget i norr och Björkskatafjärden i öster. På Bergviken bor idag närmare 4 000 människor och det byggs för fler. Två nya hyreshus är nyligen färdigställda på Klintbacken (Rikshem) och ett på Kallkällan (Lulebo, se bild till höger). I början av året invigdes Bergvikens vård- och omsorgsboende, kommunens största boende och ett av tre boenden på Bergviken. Kommande planer finns även för Kallkällan där kommunen bland annat arbetar med en ny detaljplan för centrum.

Bergviken i siffror

  • 42,2 år medelålder
  • 3 747 invånare
  • 262 744 kr medelinkomst
  • 3 förskolor
  • 2 grundskolor
  • 3 vård- och omsorgsboenden

Delområden: Gamla Bergviken, Kallkällan, Klintbacken, Skogsvallen och Skutviken.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Stina Östman

Foto: Susanne Lindholm

Logotyp