Häxerier, skeppsbrott och bränder i Luleås historia

”Luleå - De första 400 åren” är titeln på den nya bok som producerats i samband med årets jubileumsfirande. Genom nya studier av dokument och protokoll har författarna kunnat vaska fram händelser och människor ur det förgångna.

Nu finns boken om Luleås första 400 år till försäljning på Turistcenter i Kulturens hus, Norrbottens museum och Visitor Center i Världsarvet Gammelstad. Till höger Roine Viklund, som tillsammans med Curt Persson har författat boken.

Boken är resultatet av ett forskningsprojekt på LTU från 2019 till och med 2022, och är en del i Luleås 400-årsfirande. Kostnaden för projektet är 4,9 miljoner kronor, varav Luleå kommun bidrar med 3,2 miljoner kronor.

Carina Sammeli, kommunalråd (s) ser fram emot att ta del av forskningen om Luleås första 400 år.
– Det ska bli spännande att läsa boken och upptäcka lite nytt om historien. Särskilt om hur Luleå stad egentligen kom till och hur vanliga Luleåbor levt under seklen, säger hon.

Svår början

Roine Viklund, som tillsammans med Curt Persson har författat boken, säger att det inte alls var självklart att Luleå skulle utvecklas till den stad vi ser idag:

– I boken tar vi upp de svårigheter som nybyggarna i Luleå möttes av. Det var till exempel stora bränder både år 1653 och 1657. Även fattigdom, konflikter och svårigheter med handel bromsade tillväxten av den nya staden.

Omfattande forskning

Inför arbetet med boken har Roine Viklund studerat dokument och protokoll från framför allt 1600- och 1700-talet. Särskilt rättegångsprotokollen ger en bra insikt i hur människor levde.

– Vi berättar bland annat om häxerier, dödsdomar och stölder som Luleåborna utsattes för, säger han.

Nya perspektiv

Boken är indelad i kapitel som exempelvis bakgrunden till stadens grundande, stadsflytten, ofredsår, utveckling och tillväxt.

– För att belysa historien ur delvis nya perspektiv har vi satt människan i centrum, förklarar Roine Viklund.

FAKTA

  • Boken kan köpas på: Turistcenter i Kulturens hus, Visitor Center i Världsarvet Gammelstad och Norrbottens Museum.
  • Boken är resultatet av ett forskningsprojekt på LTU som startade 2019 och pågår till och med 2022.
  • Kostnaden för projektet är 4,9 miljoner kronor, varav Luleå kommun bidrar med 3,2 miljoner kronor. Resterande 1,7 miljoner kronor kommer från SSAB, LKAB, Facebook, Luleå tekniska universitet och Vattenfall.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi

Porträtt: Susanne Lindholm

Logotyp