Framtidstro i Måttsund

Byn Måttsund är omgiven av berg, hav och skog. Här ligger åkrarna sida vid sida med nybyggda villor. Här ska fler tomter bebyggas och här finns entreprenörer som sätter byn på Sverigekartan. Vårt Luleå träffade Erica Rosendahl och Britta Bergström som båda har valt Måttsund som utgångspunkt för sina drömmar.

Vi kör två mil söderut från Luleå längs Europaväg 4 innan vi svänger av i riktning mot Måttsundsbacken. Den populära slalombacken med radartornet på toppen är nog vad många förknippar med Måttsund. Men byn är såklart mycket mer.

Växthuset var det första Erica Rosendahl byggde på gården i Måttsund för att kunna komma igång med odlingen snabbt. Det är ett så kallat tunnelväxthus med tjock plast som utgör väggar och tak. Växthuset ger ett bra mikroklimat och förlänger säsongen.

Vi passerar åkrar som påminner om att Måttsund tidigare var en jordbruksbygd. Än idag brukas några av åkrarna men de äldre bondgårdarna har fått sällskap av en omfattande villabebyggelse. Vi svänger av Måttsundsvägen, tar oss förbi byns skola och förskola och stannar till hos Erica Rosendahl. En hemvändande trädgårdsmästare som valde Måttsund för att ge plats för odlingsdrömmar och eget företag. Och som gärna vill bruka Måttsundsjorden igen.

– Här hittade vi precis det vi sökte. Ett gammalt hus på en stor tomt i en växande by och vi har nära till förskola och skola, berättar Erica medan vi vandrar runt på gården.

På den 4 500 kvadratmeter stora tomten ryms familjens hönshus, den gamla bagarstugan, odlingsbäddarna och det så kallade tunnelväxthuset som Erica byggt. Vid vårt besök i början av maj ligger ännu lite snö kvar på gården men i växthuset är det medelhavsklimat och plantorna frodas.

– Under åren vi bodde i Stockholm arbetade jag som trädgårdsmästare. Men det skiljer sig en hel del att odla här, 100 mil norrut. Det är ett ständigt experiment, berättar Erica.

Idag jobbar Erica halvtid på en handelsträdgård och resterande tid ägnar hon åt sitt eget företag. Hon driver Instagramkontot Skogsbrynets trädgård där följare får ta del av hennes vardag med odling i norr. I den gamla bagarstugan håller Erica kurser och workshops om allt ifrån hur du skapar bra odlingsjord till hur du binder en bukett med egenodlade snittblommor. Som utbildad florist driver Erica upp snittblommor på gården som hon säljer. Odlingen av grönsaker är idag mest för eget bruk men i framtiden drömmer hon om att kunna nyttja gammal jordbruksmark i byn och utöka verksamheten.

– Det finns ett behov för det här. Intresset för att handla närodlat och närproducerat är stort men det är inte så många som ägnar sig åt att odla till försäljning idag.

Nytt och gammalt i Måttsund. Den gamla affären intill hemmanet Pärnösch påminner om Måttsunds historia. Affären stängde 1969. Nybyggare kan följa skyltens riktning. I området Börtnäsheden har kommunen nämligen tagit fram en plan som gör det möjligt att bygga cirka 40 nya bostadshus.

Nya tomter i den växande byn

Det är inte bara Ericas verksamhet som ska utökas, det planeras även nya villatomter för att göra plats för fler i Måttsund. Kommunen har tagit fram en plan som gör det möjligt att bygga cirka 40 nya bostadshus i området Börtnäsheden, med utsikt över Lillviken och Börstskärsfjärden. Planen antogs av kommunfullmäktige den 26 april.

Vi tar oss vidare i byn, förbi det gamla hemmanet Pärnösch. Idag står jordbruksfastigheten tom men lantgården har ägts av samma släkt i Måttsund under minst 500 år. Intill låg tidigare en affär vilket gjorde att Pärnösch var något av en centralpunkt i byn. Precis som skylten på den gamla butiksdörren säger så är dock butiken stängd, sedan 1969. Utanför hälsar vi på Kjell Olsson, som är mitt uppe i att klyva brasved, innan färden går vidare.

Vi tar oss hem till Britta Bergström, gävlebon som efter 25 i Stockholm fick upp ögonen för Måttsund tack vare kärleken Janne. Britta bor alldeles intill skogen, med vacker vy över åkrar och ett av Måttsunds två berg, Öberget. När vi anländer kommer Britta och den svensk-finska lapphunden Alfons precis från en promenad.

I Måttsund kan Britta Bergström njuta av sina två passioner, musiken och skogen. Även hennes följeslagare, den svensk-finska lapphunden Alfons trivs i byn. ”Alfons är mitt bästa Blocketfynd”, säger Britta kärleksfullt och berättar om hur hon såg att han behövde ett nytt hem för sju år sedan.

Britta är frilansande sångerska och musiker och för många ett bekant ansikte från tv-produktioner som Så mycket bättre och Melodifestivalen. Britta har kvar sin lägenhet i Stockholm men sedan 2013 är Måttsund hennes andra hem som hon alltmer utgår ifrån. Byn där hon kan ha ena foten i skogen och den andra i studion hon inrett i källaren.

– Jag gillar verkligen Måttsund! Mycket har att göra med närheten till naturen; skogen, bergen och havet. Kombinationen med närheten till Luleå med allt var staden har att erbjuda uppskattar jag verkligen, säger hon och fortsätter:

– Men mest gillar jag själva byn. Det är en fin gemenskap, nära mellan människor och det är trevlig att morsa på folk. Det kan bli långa promenader för mig och Alfons när vi stannar och pratar eller tar en kaffe med någon efter vägen.

Att arbeta med Måttsund som utgångspunkt har fungerat bra för Britta Bergström. I den egna studion spelar hon in sig själv och skickar sedan insjungna körerna till diverse produktioner. Körerna i Tomas Ledin-filmen En del av mitt hjärta har spelats in i Måttsund, likaså vinjetten till Biggest loser.

Vi avslutar Måttsundsbesöket i skogen bakom Brittas hus där hon gör upp en eld vid en liten eldstad.

– Här sitter vi ofta, det är rofyllt. I Måttsund kan jag njuta av mina två passioner, musiken och skogen.

Om Måttsund var en sång? ”Ain´t no mountain high enough måste det nog vara. Den sjunger jag ofta här, det måste väl vara för att jag är mitt emellan bergen”, säger musikern Britta Bergström.

Om Måttsund var en växt? ”Det måste vara Måttsundsyrenen som blommar vackert i violett om somrarna”, säger trädgårdsmästaren Erica Rosendahl.

FAKTA Måttsund i siffror

 • 41,3 år medelålder
 • 883 invånare
 • 1 förskola
 • 1 skola f-6
 • 2 småbåtshamnar
 • 379 invånare pendlar ut till arbete, de flesta till Luleå.

  Sevärt:
 • Innerbodarna: Ta grusvägen bakom Måttsund Restaurang och besök Fia-stugan i Innerbodarna, Måttsunds bäst bevarade och största fäbodvall.
 • Öberget: Vandra upp till Öbergets topp och se ut över havsvikarna. Öberget har två toppar som båda ligger cirka 80 meter över havet.
 • Måttsundsbacken: Populär slalombacke som vintertid erbjuder tre nedfarter, varav en är mer riktad till de som gillar hopp, rails och puckelpist. Även en barnbacke med bandlift.

  Varför heter det Måttsund?
 • De första bosättarna kom troligtvis hit för omkring 7000 år sedan. En gammal sägen berättar att det kom tre bröder sjövägen till trakten. De tre hette Erik, Ante och Mats. De valde ut varsin boplats runt viken och så uppstod Eriksnäs, Antesnäs och Mattssund – nuvarande Ersnäs, Antnäs och Måttsund.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Stina Engman
Foto: Peter Rosén

Logotyp