Charmen med hemsjukvården

När Elina var nio år blev hennes mamma sjuk vilket innebar att hon fick hjälpa till mycket. Där väcktes intresset för sjukvård och idag är hon en av kommunens distriktsköterskor. Ett av de bästa och roligaste jobb som finns, enligt Elina Dejke, 27.

Först, vad skiljer distriktsköterska från sjuksköterska?
– Distriktsköterska är en vidareutbildning med inriktning på barn och unga vuxna, primärvård, hemsjukvård och skolhälsovård. Tillsammans med grundutbildningen ger det en magisterexamen efter ungefär 4,5 år.

De flesta patientbesök sker på förmiddagarna då det bland annat handlar om provtagning som ska skickas för analys till hälsocentralen.

Varför blev du distriktsköterska?
– När jag var yngre blev min mamma sjuk och det föll sig naturligt att hjälpa henne. Då kände jag att jag ville göra gott och vara till nytta för andra. Direkt efter gymnasiet började jag plugga till sjuksköterska. Därefter jobbade jag ett tag på sjukhus men hade i bakhuvudet hur rolig praktiken var i hemsjukvården och vidareutbildade mig därför till distriktsköterska.

Hur kan din arbetsdag se ut?
– På förmiddagarna tar jag bland annat prover, utför omläggningar och kopplar dropp. Eftermiddagarna innebär mycket administrativt arbete samt vårdplaneringar. Där deltar oftast läkare, biståndshandläggare, hemtjänsten eller annan yrkesgrupp samt anhöriga och patienter

Vilka är dina patienter?
– Vi sköterskor har i snitt 30 –40 patienter var i åldrarna 18 år och uppåt. Det är främst äldre, svårt sjuka och många patienter som har problem med minnet. Vi vårdar även många patienter i livets slutskede.

Hjälp och stöd med omläggning av sår är också vanligt på förmiddagarna.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Åh, det är flera saker. Jag hinner lära känna mina patienter på ett annat sätt och bilda en långvarig och djup relation. Jag älskar också att få vistas utomhus då jag cyklar till mina patienter, dessutom är det bra scheman och fina arbetstider. Charmen med hemsjukvården är att ingen dag är den andra lik, det händer jättemycket eftersom vi är i patienternas hem. En gång stod jag med sterila handskar och skulle koppla dropp på en patient, då kom en Maine coon-katt och strök sig mot mitt ben samtidigt som ett barn kastade en boll på mig, sånt händer inte på sjukhus och det är väl charmigt.

Vad är det tuffaste med ditt jobb?
– Platsbristen på sjukhusen gör att många patienter kommer hem alldeles för tidigt och är svaga vilket ökar pressen och ansvaret på oss i hemsjukvården. Det är också jobbigt att många människor är så ensamma, vilket kan leda till otrygghet och stegvis ökade problem. Jag möter många som har ett stort behov av att prata, som inte har någon annan.

 

Samtal med patient om kommande läkarbesök på sjukhuset.

Vad vill du säga till någon som funderar på att arbeta som sjuksköterska inom kommunen?
– Jobbet är jätteroligt! Tveka inte. Lita på din kompetens och våga. Du jobbar mycket självständigt men har alltid någon att ringa. Behovet av distrikt- och sjuksköterskor är stort, vi får bara mer att göra.

 

Vem är du Elina Dejke?

Ålder: 27 år
Bor: Måttsund
Yrke: Distriktsköterska i Luleå kommuns hemsjukvård
Intressen: Har en aktiv hund som jag är ute med mycket
Bäst med Luleå: Att vi har kvar våra årstider. Dessutom att Luleå är en mindre storstad, allt finns men livet är inte lika hektisk.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Bo Pettersson

Bild: Tomas Bergman

Logotyp