Nya idéer för etablering av nya Luleåbor

Representanter från Luleå kommun har tillsammans med bland annat Stockholm stad och Kalmar kommun besökt Danmark för att för att se hur de arbetar med etablering i Köpenhamn.

– Resan gav oss nya idéer om hur vi i Luleå kan arbeta med etablering på ett nytt sätt, säger Magnus Johansson, avdelningschef för Integrationsavdelningen på arbetsmarknadsförvaltningen.

Under resan besökte gruppen bland annat International House i Köpenhamn. Där samlas funktioner som rör studier, utbildning, arbete, företagsamhet, fritid och kultur i en byggnad. Allt i tätt samarbete med Köpenhamn universitet och andra offentliga- och privata sektorer.

Representanter från arbetsmarknadsförvaltningen besökte Danmark för att se hur de arbetar med etablering. Från vänster: Magnus Johansson, Sven Lindahl, Lotta Zetterström, Birgitta Nilsson och Viktor Kåreborn.

– Det skulle vara intressant att bygga upp ett International House här i Luleå. Luleå tekniska universitet gör redan mycket kring de här frågorna, men tänk om vi skulle kunna göra det tillsammans, säger Magnus Johansson.

– Byggnaden skulle agera som informations- och mötesplats som kan vara en fysisk plats eller digital, där alla aktörer finns med sina funktioner för att underlätta för de som vill etablera sig eller som vistas i Luleå under en viss tid.

Möjligheter för Vuxenutbildningen

På International House anordnas även språkundervisning och aktiviteter med olika teman, som vänder sig till hela familjer och medföljande.

– Jag ser möjligheter för föreläsningar, kortare kurser och lärcentra i ett International House, säger Birgitta Nilsson, skolchef på Vuxenutbildningen.

– Jag tror även att vi behöver arbeta mer än vi gör idag med hela familjer eller medföljande kring arbete, studier och sociala aktiviteter. Det är viktigt att hela familjen kommer in i samhället och finner sig till rätta för att de ska trivas och stanna kvar i kommunen.

Lära av varandra

Det finns stora fördelar av att lära av varandra för att se skillnader och likheter mellan kommuner och länder i frågor som gäller migration, integration, arbetsmarknad, tillväxt och kompetensförsörjning. Det alla har gemensamt är att de vill få människor att trivas och känna sig hemma, vilket i sin tur bidrar till både tillväxt och kompetensförsörjning.

I Sverige finns idag det statliga servicekontoret som möter nyanlända. Där får privatpersoner och företag information och service kring tjänster från Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten eller Skatteverket. De har kontor över hela landet, däribland Luleå, och ligger under Finansdepartementet.

– Det skulle behövas en gemensam plats för myndigheter, kommun, utbildning och så vidare. Vi skulle behöva ta ett nytt helhetsgrepp för att vända trenden med utflyttning från kommunen och istället få människor att trivas och därmed stanna kvar i Luleå, säger Magnus Johansson.

FAKTA

  • På resan deltog representanter från arbetsmarknadsförvaltningen - chefer, en verksamhetsutvecklare och en inkluderingsstrateg.
  • Arbetsmarknadsförvaltningen består av arbetsmarknadsavdelningen, integrationsavdelningen, projekt och utvecklingsavdelningen, administrativa avdelningen och Vuxenutbildningen.
  • Kunskapsresan anordnades av Region Kronoberg.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Sara Ruthberg

Foto: Vera Westerlund

Logotyp