Nordiskt Flygteknikcentrum polisanmäler tidigare verksamhetschef

Nordiskt Flygteknikcentrum AB (NFTC) har beslutat att polisanmäla en tidigare verksamhetschef. Bakgrunden är att en fördjupad revision tyder på att ett flertal oklarheter kan innebära att betydande belopp har undanhållits verksamheten.

I och med att den nya styrelsen efter sitt tillträde i maj tillsatte en ny ledning, påbörjade bolaget också en översyn av det ekonomiska läget som under flera år varit ansträngd. I samband med översynen uppmärksammades ett flertal frågetecken som ledde till att moderbolaget Luleå kommunföretag AB beslutade att tillsätta en extern oberoende granskning för verksamhetsåren 2017–2019.

Nordiskt Flygteknikcentrum utbildar helikoptertekniker som är eftertraktade på arbetsmarknaden. Bolaget har nu polisanmält en tidigare verksamhetschef.

Bolagets verksamhet har för de berörda åren, i enlighet med normal rutin, reviderats av såväl auktoriserade som lekmannarevisorer. Dessa har i sina utlåtanden konstaterat att verksamheten i bolaget haft god koll på sina räkenskaper och ingen av revisorerna har heller anmärkt på hur bolagets verksamhet har skötts.

Pengar har undanhållits

Den oberoende granskningen – som utförs av PwC – har preliminärt visat att det finns risk att betydande belopp trots detta har undanhållits verksamheten. Revisionsrapporten är ännu inte klar, men på uppmaning av PwC väljer NFTC att redan nu polisanmäla den tidigare verksamhetschefen.

– Även om revisionsrapporten inte är klar gör vi en polisanmälan. Det är givetvis oerhört tråkigt för alla inblandade när den här typen av misstankar uppkommer, men det finns tillräckligt många frågetecken som vi vill att polisen ska titta på redan nu. Samtidigt vill jag slå fast att bara för att vi gör en polisanmälan, så kan vi i det här läget inte med säkerhet säga att något brott har begåtts, säger Torbjörn Niemi, vd NFTC.

Frågor och svar

Varför väljer NFTC att göra en polisanmälan?

Vi har fått en muntlig dragning från PwC som indikerar att det finns felaktigheter som innebär att betydande belopp kan ha undanhållits från räkenskaperna. PwC har rekommenderat oss att redan nu göra en polisanmälan, även om slutrapporten inte är klar.

Vilka belopp misstänker ni kan ha svindlats bort?

De preliminära siffrorna visar på oklarheter någonstans mellan 400 000 kronor och upp till en miljon kronor för den period som har granskats, men den exakta omfattningen går i nuläget inte att slå fast.

Vad för slags oredligheter har ni upptäckt?

Det vi känner till i nuläget handlar framför allt om oredovisad kontantförsäljning, inköp av drivmedel, privata resor och privata inköp.

Varför har ni inte upptäckt det här tidigare?

Verksamheten har årligen reviderats enligt normal rutin, dels av auktoriserade revisorer från KPMG, dels av de lekmannarevisorer som styrelsen har utsett. Ingen av revisorerna har anmärkt på hur verksamheten har skötts.

Borde ni inte ha upptäckt det här ändå?

Det är svårt att skapa system som är 100-procentigt säkra mot personer som medvetet begår brott. Det ser vi dagliga exempel på runt om i världen. Det vi kan säkerställa är att vi har fungerande system med internkontroll och oberoende granskning som hjälper oss att upptäcka felaktigheter.

Hur har det här kunnat ske?

Den frågan ska den fördjupade revisionen besvara. Vi vill inte ha någon uppfattning innan vi har alla fakta på bordet.

När blir revisionsrapporten klar och vem gör den?

Revisionsrapporten görs av PwC och den slutgiltiga revisionsrapporten beräknas bli klar under hösten, beroende på vad som framkommer.

Vad har NFTC gjort för att de händelser som ni har polisanmält inte ska kunna fortsätta?

Verksamheten har en ny chef som – tillsammans med styrelsen – medverkar i den fördjupade revisionen. Just nu ser vi över rutiner för ekonomisk hantering, delegationsordningen och alla attestrutiner.

Kommer ni att kräva tillbaka pengar när revisionsrapporten är klar?

Det blir en fråga för styrelsen, men det är nog rimligt att anta att man beslutar om återkrav i samtliga fall där det är möjligt.

Kan det uppstå andra ekonomiska konsekvenser av detta?

Beroende på omständigheterna finns det en risk att verksamhetens bokslut i perioden blivit felaktiga, vilket kan medföra att man behöver begära korrigeringar för skatteberäkningar och momsbetalningar. Detta ses över så snart omfattningen är tillräckligt känd.

Är den berörda personen fortfarande anställd?

Personen har haft ett anställningsavtal med uppsägningslön. Vederbörande har varit arbetsbefriad sedan början av september, men bolaget har igår meddelat denne om hävning av anställningsavtalet.

Hur påverkar det här skolans pågående verksamhet?

Inte alls. Vi har redan en ny ledning på plats och verksamheten fortsätter oförändrat.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Roger Jönsson

Foto: Frank Rizo

Logotyp