Luleå tappar när landets företagsklimat rankas

Svenskt Näringsliv har släppt sin årliga ranking över företagsklimatet i Sverige. Luleå hamnar i år på plats 260 av landets 290 kommuner, ett tapp på 70 placeringar från fjolårets ranking.

Svenskt Näringslivs ranking bygger på officiell statistik och enkätsvar av landets företagare. Syftet med rankingen är att på en övergripande nivå visa var det är bäst att starta och driva företag i Sverige.

I över 20 år har Svenskt Näringsliv mätt företags upplevelser av att driva företag i sina respektive kommuner. I år gav företagens enkätsvar tillsammans med officiell statistik Luleå rankingen 260 av landets 290 kommuner.

Enkätsvaren, som släpptes i maj, visar att Luleå får sjunkande omdömen av kommunens företagare. Länk till annan webbplats. Sammanlagt besvarade 183 företagare i Luleå kommun enkäten. Resultaten visade att 32 procent av de som svarat är nöjda med kommunens företagsklimat. Minst nöjda är de företag med fler än 100 anställda samt företag som inte har någon anställd.

Sammantaget är de svarande minst nöjda med kommunens information till företagen samt dialogen med kommunens beslutsfattare. De områden som fått bättre betyg än ifjol är påverkan av brottslighet/otrygghet, kommunens service och bemötande samt upphandling.

En kommuns rankingplacering beror till två tredjedelar på företagens enkätsvar och till en tredjedel på statistik utvald av Svenskt Näringsliv, som hämtas från UC och SCB. Exempel på de statistiska faktorerna är jobb i kommunen och företagsamhet. Sammantaget gav detta Luleå rankingen 260. År 2020 rankades Luleå på plats 190 och år 2019 på plats 121.

Åtgärder för ett bättre företagsklimat

– Goda förutsättningar för näringslivet är avgörande för att Luleå ska växa. Tillsammans med näringslivet kan vi vända denna negativa trend, säger kommunalråd Carina Sammeli.

Kommunens miljö- och byggavdelning, som hanterar omkring 5 000 ärenden per år, arbetar med att öka kundnöjdheten. Genom dialoger med företag som haft ärenden hos dem har de under våren fått lärdomar om vart de behöver lägga kraft för ett förbättrat företagsklimat.

– Vi vill såklart att våra företag ska uppfatta vår myndighetsuppgift positivt och vårens dialoger har lärt oss mer om vad våra företag värdesätter i våra processer. Det handlar bland annat om ökad dialog, vägledning och stöd i våra ärenden mot våra kunder, ökad tillgänglighet till vår verksamhet och tydligare och enklare beslut, säger Patrik Wallgren, miljö- och byggchef Luleå kommun.

Kommunen har även under våren haft workshops tillsammans med näringslivet och genomfört en utbildning internt för att utveckla en större förståelse för företagens behov och skapa ett tillitsfullt och långsiktigt samarbete mellan kommunen och det lokala näringslivet.

I kommunens näringslivsbolag Luleå Business Region finns en företagslots för att underlätta för företagare och de gör regelbundna företagsbesök för att bygga relationer och öka kunskapen och förståelsen för företagens villkor, förutsättningar och planer.

Luleå hamnar år 2021 på plats 19 av de 21 städer som ingår i kommungruppen ”Större stad” (enl. kommunuppdelning av Sveriges Kommuner och Regioner). Det vill säga kommuner med minst 50 000 invånare, varav minst 40 000 i den största tätorten.

FAKTA

  • Luleå rankas på tionde plats av länets 14 kommuner.
  • Mest nöjd är kommunens företagare med mobilnät och bredband. Minst nöjda är de med dialogen med kommunens beslutsfattare och information till företagen.
  • Svenskt Näringsliv har årligen, sedan 2002, mätt och rankat företagsklimatet i Sveriges kommuner. Rankingen bygger på statistik samt på enkätsvar från företagen i respektive kommun. Rankingen utgörs till två tredjedelar av enkätsvar och den sista tredjedelen av statistiska faktorer. Läs mer om undersökningen här. Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Stina Engman

Foto: Peter Rosén

Grafik: Svenskt Näringsliv

Logotyp