Gräv i Luleå har fokus på klimatet

Sveriges största journalistkonferens arrangeras för första gången i Luleå. Temat i år är förändring med klimatet i fokus. Den gröna samhällsomställningen tar en given roll på årets Gräv. Cirka 500 deltagare är anmälda till seminariet i Luleå.

– Det fanns en vision att få hit Gräv för flera år sedan, och att det blev av i år är jättebra. Nu är det stort fokus på Norrbotten med alla satsningar, det är viktigare än någonsin att visa vad som händer, men även mycket att granska och bevaka, säger Carrie Söderberg från P4 Norrbotten som är samordnare för Gräv i Luleå eller snarare grävgeneral.

En av många paneldiskussioner på Grävseminariet, här diskuteras betydelsen av miljöjournalistik.

kvinna

Ulla Öhman, P4 Västernorrland

Till exempel berättar journalister från Australien om sina avslöjanden av krigsförbrytelser i Afghanistan, utförda av australienska specialförband. Eller en granskning av migrantkrisen i Nordafrika.

Tips, tricks och inspiration

– Jag är här för att lära mig hur andra gör i sitt jobb, att få konkreta tips för mitt arbete, berättar Ulla Öhman från P4 Västernorrland.

Och så är hon här för att ta emot ett pris, Guldspadenjuryns särskilda pris för reportageserien om Romansbedragaren Charlie.


Samhällsomställningen i norr

En paneldiskussion belyste miljöjournalistikens förutsättningar för nyhetsbevakningen i Barentsregionen (norra Finland, Sverige, Ryssland och Nordnorge). Det är ett stort område, där klimatförändringarna märks som mest. Temperaturen har gått upp med sex grader sedan den industriella revolutionen.

Barentsregionen är rik på naturtillgångar som skog och vatten samt råvaror som är viktiga för den gröna omställningen, kobolt och nickel till exempel som behövs för att tillverka batterier och vindkraftverk.

– De stora avstånden är ett problem, du kan inte allt bevaka på plats. En annan utmaning är att granska miljardföretagen, säger Ivar Andersson från facktidningen Arbete Global.

Frilansjournalisten Arne Müller har skrivit flera böcker i ämnet som ”Norrlandsparadoxen” och ”Elbilen och jakten på metallerna”. Han betonar vikten av miljöjournalistik genom att till exempel lyfta klimatutsläpp inom idrott och turism. Men även genom att granska vilka miljömässiga problem en gruva kan orsaka.

kvinna

Carrie Söderberg, P4 Norrbotten och "grävgeneral".


Vilken roll spelar en konferens som Gräv i Luleå?

– Gräv är superviktig, att granska samhällsaktörer är viktig för demokratin, avslutar Carrie Söderberg.

Grävseminariet har arrangerats årligen sedan 1989 och för 20 år sedan var Gräv för första gången i Norrbotten, då i Piteå. Gräv är de grävande journalisternas mötesplats, att träffas och diskutera, att få inspiration och tips.

Grävseminariet pågår under 20–21 maj och avslutas med Guldspadegalan på lördag, 21 maj.


FAKTA

  • Det är Föreningen Grävande Journalister som anordnar Grävseminariet i samarbete med de lokala aktörerna Sveriges Radio, P4 Norrbotten, Norr Media och Sveriges television.
  • Grävseminariet har arrangerats årligen sedan 1989. För 20 år sedan arrangerades Gräv i Piteå.
  • Luleå kommun sponsrar Gräv med ett värdskapsbidrag på 100 000 kronor.
  • Se programmet Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Katja Güth Laitila

Foto: Jonas Jonnerby/Katja Güth Laitila

Logotyp