Fler tar gymnasieexamen och skolmatens klimatpåverkan har minskat

På Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott den 8 februari presenteras verksamhetsberättelsen för 2022 och hur målen som nämnden satte för året har uppfyllts. De utvecklingsområden det arbetats med är ökad jämlikhet och jämställdhet, minskad klimatpåverkan och en starkare ekonomi för tillväxt.

Det är glädjande att vi trots pandemin har ökat andelen elever som tar examen i gymnasiet. Vi planerar en internationell gymnasieutbildning vilken är viktig för tillväxten i kommunen. Klimatavtrycket för skolmaten har gått ner, och vi arbetar med barn och elevers delaktighet och att kockarna ska få vara kreativa, säger skolchef Maarit Enbuske.

Andelen studenter som tar examen i gymnasiet inom tre år har ökat trots pandemin.

Ökad jämlikhet och jämställdhet

I förskolan arbetade man med det kompensatoriska uppdraget, att man ska ta hänsyn till alla barns olika behov och att de ska ges stimulans att utvecklas. Nämnden har satt som mål att barngruppernas storlek inte ska öka, vilket har uppnåtts under året. Behörigheten till gymnasiet har ökat och andelen elever som tar examen i gymnasiet inom tre år har också ökat. Mätningar har gjorts hur kommunen har presterat utifrån elevernas socioekonomiska förutsättningar, och på grundskolan ses en positiv förflyttning hos eleverna. Flera grundskolor har också höjt sina resultat betydligt.

Målet om ökad jämställdhet har inte nåtts under 2022, framför allt eftersom flickors upplevelser av stress har ökat under året. Pojkarnas meritvärden ökar för andra året i rad och meritvärdena för pojkar är bland de 25 procent högsta i alla kommuner. Barn och utbildningsförvaltningen har på nämndens uppdrag under året också arbetat med ett jämställdhetsuppdrag och bland annat gjort en översyn av ledning och stimulans i undervisningen på gymnasiet, och kartlagt könsskillnader i det stöd som ges till elever. Här fortsätter förvaltningen med arbetet med att skapa en jämställd utbildning.

Minskad klimatpåverkan

Nämnden har under året arbetat med att minska klimatpåverkan från måltidsverksamheten jämfört med 2021. Det målet har uppnåtts då klimatutsläppen minskat under 2022. Måltidsverksamheten i Luleå kommun har en låg klimatpåverkan. Ett omfattande arbete som handlar om att öka barns och elevers delaktighet kring måltiderna pågår. Det handlar också om att skapa ett större utrymme för de lokala köken när det gäller att kreativt planera för menyer som eleverna gillar. Allt för att maten ska hamna i magen hos barnen och eleverna.

Starkare ekonomi för tillväxt

Andelen elever som är etablerade på arbetsmarknaden eller studerar två år efter avslutad gymnasieutbildning har sjunkit. Det beror till viss del på att vi genomgått en pandemi med restriktioner och påverkan på arbetsmarknaden. Ett arbete som påbörjats är att planera för en gymnasieutbildning enligt internationell läroplan (IB) och utökad engelskspråkig utbildning enligt svensk läroplan.

Ärendelista Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Camilla Hermansson

Bild: Frank Rizo

Logotyp