Rekordstort intresse för prepping och hemberedskap

Situationen i vår omvärld med ett försämrat säkerhetsläge leder till oro hos många, en oro som gett ett ökat intresse för hemberedskap. Just nu är det många som "preppar" och ser över vad som finns i det egna hemmet. Kris eller inte - det är alltid viktigt att ha en hemberedskap och själv kunna ordna med vatten, mat och värme. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.

I en kris kan du behöva klara dig utan el, internet, vatten och värme under en tid. Du kan också hamna i ett utsatt läge där du behöver andras hjälp. Det har många fått erfara, inte minst under pandemin. Om du och dina grannar känner varandra blir det lättare att hjälpas åt. Ett annat sätt att förbereda sig är att se över den egna beredskapen i hemmet.

Krislåda i hemmet - bra att ha för oväntade händelser. Exempel på vad som är bra att ha hemma är konserver och livsmedel som klarar sig i rumstemperatur, stearinljus, varma kläder, plastdunkar till vatten, batteridriven radio och extra batterier.

Vad skulle du göra om din vardag vändes
upp och ner?

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället måste du själv ha en viss hemberedskap. Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter vid en kris. Det finns mycket som kan hända. Till exempel transportstörningar, översvämningar, skogsbränder, it-attacker, terrorangrepp och militära konflikter. Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. El kan slås ut av allt ovanstående. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig:

  • Värmen försvinner.
  • Det blir svårt att laga och förvara mat.
  • Mat och andra varor kan ta slut i affärerna.
  • Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten.
  • Det går inte att tanka.
  • Betalkort och bankomater fungerar inte.
  • Mobilnät och internet fungerar inte.
  • Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.
  • Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning

Förutsättningar för att hantera en kris

För att klara en kris är det viktigt att ha tillgång till värme, vatten, mat och kommunikation. Om din familj skulle bli isolerad på grund av smitta, hårt väder eller ett långt elavbrott behöver vi också ta hand om varandra extra väl. Genom att förbereda en krislåda hemma hjälper du inte bara ditt eget hushåll, du avlastar även samhället om något skulle inträffa.

Vad du bör packa i krislådan beror på ditt hushålls egna situation och förutsättningar. Finns det till exempel husdjur? Behöver någon daglig medicinering eller finns det småbarn i hushållet? Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har bra information med checklistor på sin webbplats:

Tillgång till värme i kris (msb.se) Länk till annan webbplats.

Tillgång till vatten i kris (msb.se) Länk till annan webbplats.

Tillgång till mat i kris (msb.se) Länk till annan webbplats.

Tillgång till kommunikation i kris (msb.se) Länk till annan webbplats.

Krisberedskap för dina husdjur (msb.se) Länk till annan webbplats.

Prepping och utställningar om hemberedskap

Att hålla sig välinformerad, vara källkritisk och visa omtanke är en viktig del av att förbereda sig för kris. Det är också alltid bra att se över sin egen beredskap för oväntade händelser. Just nu finns flera utställningar i Luleå där du kan få tips och inspiration till din egen hemberedskap. De finns på stadsbiblioteket och stadshuset i Luleå samt på Medborgarkontoret i Råneå. Där kan du få tips och hämta checklistor på sådant som är bra att ha hemma.

På biblioteken kan du också låna böcker om fenomenet Prepping, en populär trend just nu. Vad är det, kanske du undrar? Ordet kommer från engelskans prepare som betyder att förbereda och det man förbereder sig för är någon form av krissituation. I korthet innebär det alltså att preppa - att förbereda sig för en kris. Att preppa innebär dock inte att bunkra upp med livsmedel och förnödenheter i överflöd, utan handlar om att se till att det finns en beredskap för det egna hushållet.

Besök gärna utställningarna, låna en bok och dela med dig av tips till grannar, vänner och bekanta.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text:Malin Taavola

Bild: Luleå kommun

Logotyp