Barn och unga prioriteras

I det fortsatta effektiviseringsarbetet för att nå överskottsmålet ska barn, unga samt yngre kvinnor och tillväxt prioriteras. Under dagens presskonferens om Strategisk plan och budget presenterade kommundirektör Mikael Lekfalk förslag på åtgärder hur kommunens ekonomi kan bli mer hållbar.

– Så mycket vi bara kan ska vi freda barn och unga, de är framtida medborgare som vi vill värna om, säger Lekfalk och fortsätter:

– Vi behöver ha en så effektiv organisation som möjligt eftersom vi prioriterar kärnverksamheten. Vi har förmodligen en massa kostnader som vi inte ser, det kan handla mycket om synergier, att man gör samma saker på flera ställen i en sådan stor organisation.

Kommundirektör Mikael Lekfalk berättar mer om sina förslag för en effektiv organisation och en hållbar ekonomi. I bakgrunden ekonomidirektör Jan Öström.

Därför är en upphandling på gång där en extern konsult anlitas som ska leverera en kostnadsanalys och konkreta förslag på hur organisationen kan effektiviseras.

– Konsulten ska jobba förutsättningslöst. Om vi lägger en halv miljon kronor på en konsult som levererar förslag på åtgärder som tar hem 50 miljoner kronor, så är det välinvesterade pengar, förklarar kommundirektören.

Fortsatt arbete med digitaliseringen

80 miljoner kronor avsätter Luleå kommun till digitala satsningar. Tre innovationshubbar inom barn- och utbildningsförvaltningen, socialförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen startas. De förvaltningarna är mest personalintensiva och har högst potential att använda ny teknik och utveckla nya arbetsmetoder.

– Innovationshubbarna startar med ett blankt papper och ska ges förutsättningar för att tänka helt nytt, vi kommer att involvera näringsliv, digitala proffs, alla tänkbara resurser, säger kommundirektör Mikael Lekfalk och avslutar:

– Vi kan slå hål på myten att det handlar om att bli bättre på att rekrytera. Det gör det inte, det finns helt enkelt inte tillräckligt många personer att rekrytera till välfärden.

Vidare föreslås följande åtgärder:

• Stadsbyggnadsförvaltningen, reducering av ram

• Fortsatt arbete med att reducera lokaler och administration

• Försörjningsstöd

• Fler avgifter och minskade föreningsbidrag inom kultur- och fritidsförvaltningen för vuxna

• Hållbar utdelning från kommunala bolag

• Bildandet av nytt bolag med fokus på tillväxt

• Gemensam administration för koncernen

FAKTA Effektiviseringar

  • Luleå kommun står inför utmaningen att säkra en långfristig hållbar ekonomi med överskott, för 2022 förväntas minusresultat
  • I maj presenterade SKL, Sveriges kommuner och landsting, vårens ekonomirapport som bland annat pekar på att den ekonomiska tillväxten bromsas in och att skatteunderlagets utveckling blir betydligt svagare än tidigare år.
  • Läs mer om Luleå kommuns arbete med effektivisering och digitalisering på www.lulea.se/effektivkommun.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Katja Güth Laitila

Foto: Luleå kommun

Logotyp