Mångkultur, människor och mord i kyrkstaden

På nationaldagen släpps en bok som vänder upp och ner på föreställningarna om vår kyrkstad som ett homogent svenskt kulturarv. På uppdrag av Luleå kommun har professor Lars Elenius djupdykt i Gammelstads mer okända historia.

– Vi har stort ansvar över vilka delar av historien vi väljer att berätta om. För två år sedan ställde vi oss frågan ”varför står det så lite om minoriteter i allt som är skrivet om kyrkstaden?”, säger Ann Lindblom Berg, chef på friluftsmuseet Hägnan och Visitor Centre.

Frågan drog igång ett projekt med historieprofessor Lars Elenius och resultatet är fyra böcker, varav den första släpps på nationaldagen. I Möten mellan olika folk - det mångkulturella världsarvet i Gammelstad kan du läsa hur mångkulturell Luleå socken faktiskt varit och får möta flera intressanta livsöden.

– Mest gripande är nog det rättsfall som berör en samisk kvinna som mördades i Rutvikssund i slutet av 1600-talet. Hennes två barn lämnades att svälta ihjäl i den koja i skogen där de bodde, säger Lars Elenius, författare och historieprofessor Luleå tekniska universitet.

Boken börjar säljas på friluftsmuseet Hägnan under nationaldagen, då även Lars Elenius finns på plats och signerar boken. Från 6 juni finns boken att köpa på Visitor Centre i Gammelstad eller i Hägnans lanthandel.

På nationaldagen släpps boken som visar att kyrkstadens historia är mer än bara svensk historia.

Utvecklade guidningar i kyrkstaden

De övriga tre böckerna släpps under 2019-2020 och har följande teman: Kyrkans och kyrkstugornas sociala arkitektur, Landhöjningen, landskapet och den omgivande vegetationen samt Hur man klädde sig till kyrkobesöket.

Tanken är att genom utvecklade guidningar och försäljning av böckerna ge besökare i Gammelstads kyrkstad ny kunskap och synliggöra historier som inte berättats förut.

Projektet finansieras av Luleå kommun, Länsstyrelsen Norrbotten, Region Norrbotten och Riksantikvarieämbetet.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Therese Hedman

Logotyp