Luleåtjej har huvudrollen i årets radiokalender

För elvaåriga Freja Taavola är väntan äntligen över. December är här och Sveriges Radios julkalender har dragit igång. Kalendern heter Tonje i Glimmerdalen – och Freja spelar huvudrollen Tonje.

Freja är född och uppvuxen i Luleå. Till vardags går hon i sjätte klass på Furuparkskolan. Hela livet har hon tyckt om att uppträda, sjunga och dansa. Under sina snart tolv år har hon redan hunnit med att skådespela, vara konferencier och spela in en musikvideo. När hon fick reda på att årets radiokalender skulle spelas in i Luleå och att de sökte skådespelare tvekade hon inte en sekund.

– Inte över huvud taget, jag har bara väntat på det här. Jag gillar att stå i centrum – eller jag älskar det, säger Freja.

Freja Taavola, 11, spelar Tonje i Sveriges Radios julkalender Tonje i Glimmerdalen Foto: Luleå kommun. På bilden högst upp syns Tonje tillsammans med sin bästa vän, farbrorn Gunnvald (som spelas av Pär Andersson). Foto: Anders Alm, pressbild Sveriges Radio

Efter några castings där Freja fick läsa manuskort och sjunga kom samtalet. Freja var i skolan den dagen. Rollen som Tonje var hennes.

– Jag blev jätteglad! Jag har bara gjort småsaker tidigare, det här var ju något större, säger hon.

Radions julkalender produceras vanligtvis i Stockholm men i år valdes Luleå som inspelningsort. Produktionen startade i april och under tre månader kombinerade Freja skola med studiojobb på både vardagar och helger.

– Vissa dagar var det jobbigt med inspelning i studion på morgonen, sedan skola och träning på kvällen. Jag var nog lite trött. Men det var det värt, säger Freja.

Tonje i Glimmerdalen handlar om längtan. Längtan efter dem man älskar, efter svar på frågor om livet och längtan efter julen. Freja menar att hon och rollkaraktären Tonje har mycket gemensamt.

– Tonje är modig, gillar uppmärksamhet och är social. Och så är hon en vintermänniska, precis som jag.

Flera Luleåbor finns med på listan över skådespelare i årets radiokalender. Även namnkunniga som Maxida Märäk och Charlotte Kalla. Den som Freja tyckte mest om att träffa var nog ändå Sven Wollter.

– Jag visste inte vem han var, men mamma berättade att han var en erfaren och jätteduktig skådespelare. Han gav mig ett bra råd; har jag en dröm ska jag alltid följa den – och det ska jag, säger Freja.

Just nu drömmer Freja om en skådespelarkarriär, helst inom film. Showbusiness är plan A, att bli ekonom är plan B. Oavsett så har hon en autograf inövad sedan länge.

Innan radiokalendern började sändas hade Freja hektiska dagar med många intervjuer för både lokala och nationella medier.

– När jag först fick frågan att vara med i radiokalendern tänkte jag inte att det var så stort men det blir bara större och större känns det som. Härligt att det äntligen har börjat!

FAKTA Sveriges Radios julkalender

Sveriges Radios julkalender, radiokalendern, sändes för första gången 1957 och hette då "Barnens adventskalender". Julkalendrar i Sveriges Radio sedan 2010:

  • 2017: Marvinter
  • 2016: Lyckoborgen
  • 2015: Månsaråttan
  • 2014: High Tower
  • 2013: Alla barnen firar jul
  • 2012: Siri och ishavspiraterna
  • 2011: Allt du önskar
  • 2010: De vilda helgonen

Text: Stina Östman

Foto: Luleå kommun och Anders Alm

12 november 2018

Logotyp