Från stora till små salonger

Luleås filmhistoria sträcker sig ända tillbaka till 1897, då de första rörliga bilderna visades. Under följande årtionden etablerades flera biografer. Lokalerna var ofta dåligt anpassade, med bristfällig ventilation och komfort. Men med tiden blev både salongerna och filmtekniken bättre.

En av de stora biograferna var Röda Kvarn som invigdes 1927. Efter en omfattande ombyggnation 1945 hade salongen försetts med vadderade väggar och andra akustiska finesser. Man lade också ner stor omsorg på dekor och inredning, vilket gav Röda Kvarn stämpel som lyxbio.

SALONGER

Biograf Forellen var Luleås största biograf 1953 och filmen Mogambo visas.
Foto: Rune Espling/Luleå Stadsarkiv

Tyvärr blev glädjen kortvarig då en brand utbröt i maskinrummet och stora delar av huset förstördes. Efter återuppbyggnaden fick biografen en mer tidstypisk och stram inredning. Röda Kvarn såldes till Pingstkyrkan efter den sista föreställningen i oktober 1960. Inför en halvfylld salong visades då barnfilm, och cirka 1 000 kolor delades ut som ett sista tack till publiken.

Luleås största biograf, med plats för 545 åskådare, var Forellen. Den byggdes 1952 av Svensk Filmindustri (SF). Den modernt utrustade biografen visade färgfilm och efter några år gjordes anpassningar för att kunna visa filmer i det breda Cinemascope-formatet.

År 1955 stod Shopping klar och några år senare invigdes biografen Spegeln i källarplanet. Det var en futuristisk skapelse som kallades grottan på grund av salongens utformning. Den var inredd med bekväma fåtöljer och maskinrummet hängande i taket.

I senare delen av 1960-talet fanns det bara tre biografer i Luleå; Forellen, Spegeln och Vågen. En förklaring till det minskade filmintresset var att televisionen slagit igenom. De stora salongernas tid var över och de så kallade filmstäderna gjorde entré under slutet av 1980-talet. Idag präglas biolandskapet i Luleå av Filmstaden och Folkets bio som huserar i gamla biograf Royal.

 

 

SALONGER

Röda Kvarn innan branden 1947. Inredningen ritades av länsarkitekt Eberhard Lovén.
Foto: Luleå Stadsarkiv.

SALONGER

Interiör från biograf Spegeln i Shopping 1960. Salongen kallades grottan i folkmun.
Foto: Rune Espling/Luleå Stadsarkiv

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi

Foto: Luleå Stadsarkiv

Logotyp