Projektkontor hjälper unga arrangörer

Saga Lövgren och Elsa Andersson är två unga arrangörer i Luleå som genom Ung i Luleås projektkontor vågade förverkliga sina idéer till Nattjakten, ett orienteringsarrangemang på Ormberget för 46 deltagare. Nu är det snart dags för deras nästa stora projekt och de vill sprida till andra unga hur kul det är göra ett projekt av sin idé.

I uppehållsrummet på Norrskenets friskola på Björkskatan vajar Ung i Luleås stora flagga som signalerar att projektkontoret finns på plats. Anette Berglund och Carola Vånsjö, från Ung i Luleå, firar snart ett års jubileum med projektkontoret i sin nuvarande form på Norrskenet.

Inom Ung i Luleå har personalen sedan flera år tillbaka arbetat med olika typer av projekt med ungdomar i åldrarna 13-20 år, både ute på högstadieskolor, fritidsgårdar och andra typer av mötesplatser. 

Saga Lövgren och Elsa Andersson vill inspirera andra unga arrangörer att testa driva projekt.

– Vi valde att förlägga projektkontoret här på Norrskenet eftersom vi för tillfället saknar en fritidsgård i området efter branden på Björkskataskolan, berättar Carola Vånsjö fritidsledare Ung i Luleå.

Det är dags för rast och Saga Lövgren och Elsa Andersson är redo att prata om deras erfarenheter från projektkontoret. De är 14 år och går i åttonde klass.

– Vi fick en idé att anordna nattjakten, en nattorientering på Ormberget, där jag och Saga, några kompisar och några från Ung i Luleå jagade de som letade kontrollerna, berättar Elsa Andersson och Saga Lövgren fortsätter:

– Alla är inte intresserade av orientering på samma sätt som vi så därför gjorde vi aktiviteten på ett annat sätt, så man kanske blir nyfiken på orientering.

Projektkontoret bollplank

Tjejerna tog hjälp av projektkontoret och började jobba med sin idé i september fram till slutet av oktober. Projektkontoret fungerar som ett bollplank och stöttar ungdomarna från genomförande till utvärdering.

– Vi planerade nattjakten både på skolan men också utanför. Vi hade regelbundna möten och kontakt med projektkontoret och det var jättebra, berättar Elsa Andersson.

De unga arrangörerna i projektet är drivande och har tillgång till projektkontorets kunskap, pengar och personal.

Saga Lövgren och Elsa Andersson berättar att nattjakten blev ett väldigt lyckat projekt med 46 stycken deltagare, massa skratt och bus.

Vill inspirera andra unga

De vill nu inspirera andra unga arrangörer att testa driva ett projekt genom projektkontoret.

– Man lär sig jättemycket, som att ta ansvar på ett annat sätt, planera och utveckla sina ledaregenskaper. Man växer av att lyckas med ett projekt och det är jätteroligt, berättar Elsa Andersson och Saga Lövgren instämmer och fortsätter:

– Vi vill peppa våra kompisar att prova på. Som Elsa säger så lär man sig väldigt mycket efter man gjort ett projekt.

Nu är de i full gång med att förverkliga en ny idé. På lördag 22 december anordnar de Klappjakten med julklappar, spa och julbord, helt gratis för unga i Luleå i årskurs 7-9.

Ung arrangör?

Vill du också testa på att göra ett eget projekt eller arrangemang? Kontakta då din närmaste fritidsgårdlänk till annan webbplats, ungdomssamordnare Anette Berglund (anette.berglund@lulea.se) eller Carola Vånsjö (carola.vansjo@lulea.se)

Text och bild: Malin Holmqvist

21 december 2018

Logotyp