På språng till framtiden

I över 30 år har Teknikens hus roat och engagerat mer än fyra miljoner teknik- och vetenskapsintresserade. För nionde året i rad utsågs det till Sveriges bästa science center. Nu är Teknikens hus i stort behov av renovering och frågan är hur framtiden ser ut.

I maj 1988 öppnade Teknikens hus på Porsön. Det var då ett av landets första och nordligaste science center. Idén kom från dåvarande Högskolan i Luleå som ville öka intresset för teknik, naturvetenskap och matematik bland barn och unga. Efter flera års planering och med hjälp av gåvor och pengar från runt 130 företag och privatpersoner fick man ihop medel motsvarande nästan 40 miljoner kronor. Det var startkapitalet som investerades i byggnader, utrustning och utställningar. Teknikens hus var född.

Trettio år senare är Teknikens hus idag ett av Norrbottens mest attraktiva besöksmål med omkring 100 000 besökare varje år. Hit kommer barn och unga, elever och lärare, föräldrar och mor- och farföräldrar för att stilla nyfikenheten kring teknik och vetenskap. Genom de interaktiva utställningarna som speglar Norrbottens näringsliv – gruvbrytning, vattenkraft, stålverk, skogsindustri, hamn och datacenter – kan besökarna själva på ett lustfyllt sätt testa att exempelvis lasta gods i hamnen, tillverka stål, vaska guld och programmera robotar.

 

Mycket intressant kan vetenskapstörstiga upptäcka och testa vid Teknikens hus, till exempel att programmera en robot.

Teknikens hus är också ett viktigt komplement till skolan. Omkring 15 000 elever från hela Norrbotten kommer varje år för att lära sig mer om teknik, naturvetenskap och matematik. I år utsågs Teknikens hus, för nionde året i rad, till Sveriges bästa science center i Skolverkets årliga kvalitetsmätning.

– Teknikens hus är en arena där skola, universitet och näringsliv möts i undervisning, forskning, spännande projekt och samarbeten. För oss är det viktigt att finnas med i de aktuella samhällsfrågorna. Nu gör vi en stor satsning inom digitalisering och programmering i skolan, där vi ligger vi långt framme. Samtidigt finns ett stort behov av att förnya utställningarna i huset och även vi blir utmanade av den snabba tekniska utvecklingen och digitaliseringen, säger verksamhetschef Kristina Jonsson.

Detta tillsammans med omfattande renoveringsbehov i den över 30-åriga byggnaden gör att man nu letar efter nya lösningar. Önskemålet är ett nytt Teknikens hus på Södra hamnplan. Visionen är en central mötesplats för att möta en ännu bredare målgrupp.

Än så länge är ingenting beslutat men under hösten börjar förhoppningsvis arbetet med att förbereda moderniseringen av Sveriges nordligaste science center.

 

FAKTA

  • Drivs av en stiftelse som består av Luleå tekniska universitet, Norrbottens kommuner, Luleå kommun, LKAB, SSAB och Vattenfall·
  • Det finns 3000 science centers runt om i världen varav 19 i Sverige
  • Närmaste granne finns i Härnösand

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Monika Aunes

Foto: Magnus Stenberg

Logotyp