Mening, sammanhang och hälsa

För att hjälpa nyanlända ungdomar till en aktiv och meningsfull fritid startade Luleå gymnasieskola folkhälsoprojektet Mening, sammanhang och hälsa för tre år sedan. I fredags deltog drygt 100 ungdomar i projektets avslutande aktivitet – en stor volleybollturnering i Hälsans hus.

Vid starten riktade sig Mening, sammanhang och hälsa enbart till Luleås nyanlända ungdomar, med syfte att ge dem en bra start i sin nya hemstad. Med tiden växte projektet och utvecklades till att innefatta alla Luleås gymnasieungdomar. Under projekttidens tre år har unga erbjudits fritidsaktiviteter inom både sport och kultur, bland annat har de fått möjlighet att spela volleyboll, simma, skapa konst och se på teater.

två kvinnor och en man i en sporthall

Maud Carlsten-Sundkvist, Hans Bäckström och Helena Turovaara (fr v) är teamet bakom projektet.

Roligt sätt att öva språk

Fateme Ataei deltog i olika aktiviteter under se senaste två åren och uppskattade projektet mycket:

– Det var mina klasskamrater som berättade om projektet för mig. Jag är glad över att jag bestämde mig för att vara med. Här har jag fått hjälp att lära känna Luleå och att hitta nya kompisar. Att träffas och prata på svenska har också varit ett roligt sätt att öva sig på språket. Projektet har gjort min fritid lärorik, säger Fateme Ataei.

Mötesplatser behövs

– Alla mår bra av en meningsfull fritid. Genom projektet har många ungdomar fått en möjlighet att prova på både roliga och viktiga saker. Till exempel har många lärt sig simma, vilket är en kunskap som är viktig för hela livet, säger Helena Turovaara, projektledare. Hon upplever att det finns ett stort behov av mötesplatser för unga i Luleå.

– Alla unga behöver ställen där de kan umgås i positiva sammanhang. Platser där de kan göra saker tillsammans, lära känna nya vänner och få en bättre förståelse för olika kulturer. Enligt Helena Turovaara finns det planer för att fortsätta projektet, om än i en annan form.

– Att projekttiden är över för Mening, sammanhang och hälsa betyder inte att vi kommer att släppa projektet helt. Vid årsskiftet startas LGIF, Luleå gymnasieskolas intresseförening, där grundtankarna från projektet kommer att leva vidare. Vi vet att vi behövs och vi vill fortsätta jobba för de unga i Luleå.

två killar i en sporthall

Känner sig som hemma

Två av ungdomarna som deltagit i projektet är Farhad Moradi och Rohallah Sharif (bild till höger) som kom till Luleå från Afghanistan.

– Det bästa med det här projektet är att jag träffat nya kompisar. Men också att man får idrotta, vilket är bra för hälsan, säger Farhad Moradi. Han får medhåll av Rohallah Sharif.

– Genom projektet har jag börjat känna mig mer som hemma i Luleå. Jag har träffat nya människor och det känns som att jag lärt känna den svenska kulturen bättre. Och det är kul att ha någonstans att gå efter skolan.

 

 

FAKTA folkhälsa

  • Kommunens arbete med folkhälsa syftar till att ge alla Luleåbor lika förutsättningar för en god hälsa.
  • Luleå kommun har sedan 2012 öronmärkt pengar för särskilda folkhälsoprojekt.
  • Här kan du läsa Länk till annan webbplats. mer om kommunens arbete för folkhälsa

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Filippa Ödmann

Logotyp