Luleåbiennalen återuppstår

40 konstnärer från hela världen utforskar teman som militarisering och mörker i den återuppståndna Luleåbiennalen. ”Grundtemat är det norrbottniska landskapet, men från det drar vi kopplingar till andra platser och händelser internationellt”, säger Emily Fahlén, en av curatorerna bakom biennalen.

Luleåbiennalen, som i år heter Tidjord, sker samtidigt på flera platser i Luleå och i Norrbotten. En av de större utställningarna sker i konsthallen i Kulturens hus och här möts besökarna av ljud, skulpturer, videoinstallationer, projektioner. Och en mjölsäck från andra världskriget.

– En av utställarna, Britta Marakatt-Labba, har bearbetat en säck som lämnades kvar av tyska soldater vid Nordnorska gränsen efter andra världskrigets slut. Med verket lyfter hon samernas tvångsförflyttningar i samband med kriget, säger Emily Fahlén.

Tillsammans med Asrin Haidari och Thomas Hämén är hon konstnärlig ledare för biennalen.

Biennalen är curerad av Emily Fahlén, Asrin Haidari och Thomas Hämén.

Utställningar i hela länet

I Luleå finns också verk på Norrbottens museum, Galleri Syster, Mjölkuddsberget och som ljusinstallation vid bland annat Bergnäsbron och kranen i Södra hamn.

– Men vi har även satellitutställningar på Havremagasinet och i Rödbergsfortet i Boden, på Áttje i Jokkmokk, i Kiruna konstgille och under Nattfestivalen i Korpilombolo, säger Asrin Haidari.

Internationella konstnärer

Verken i Luleå konsthall varierar från små till massiva. I en av salarna står en stor dammvägg som blockerar besökarens rörelse och riktning. Den är skapad av Neda Saeedi, som är från Teheran men verksam i Berlin.

– Verket handlar om hur nomadfolket bakhtiaris i Iran behandlades när staten bestämde att de skulle bo i en stad i ett försök att ”civilisera” den nomadiska gruppen, säger Neda Saeedi.

Här kan du läsa mer om Luleåbiennalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som har vernissage lördagen den 17 november. Sen pågår utställningarna till 17 februari 2019.

En av biennalens huvudfinansiärer är Luleå kommun och huvudman är Konstfrämjandet.

Neda Saeedis nyproducerade verk rör Irans behandling av nomadfolk

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Therese Hedman

Logotyp