Kulturprojekt som integrerar

Från att ha känt sig isolerad till att lära känna sin stad – och vilja stanna kvar. Alyaa Khashan är en av dem som deltagit i integrationsprojektet Kulturkompassen.

– Nu tycker jag om Luleå ännu mer, säger hon.

Från Libyen till Göteborg, vidare via Gävle och sedan en kort mellanlandning i Hassela innan hon hamnade i Luleå. Under de dryga fyra år som Alyaa Khashan bott i Sverige har hon packat upp och packat ner. Bosatt sig och flyttat. Men nu, äntligen, verkar det som om flyttlasset stannar i norr.

En del i det beslutet är tack vare kommunens Kulturkompassen som startades just för att få nyanlända att vilja stanna kvar i Luleå, men också för att integrera dem i samhället.

Barn och vuxna runt ett bord. Barnen målar på ett miniatyrhus.

Skaparverkstad var en av många aktiviteter inom Kulturkompassen.

– Vi ville ge nyanlända Luleåbor en kompass om vad som finns i stadens kulturliv. Att de får känna att Luleå är en kulturstad och att de får vara en del av den, säger projektledaren Aron Tideström och fortsätter:

– Det är jättebra att få en bild av ett land genom kultur. Det är en viktig del i integrationen.

Lyckat resultat

Alyaa Khashan

Alyaa Khashan, deltagare

Projektet inleddes januari 2017. Under det dryga året som det höll på lockade de olika kulturaktiviteterna runt om i Luleå till sig 300 personer. Många av dem är numera Alyaa Khashans vänner.

– Förut kände jag mig isolerad. Livet här hade nog blivit tråkigt utan Kulturkompassen. Nu tycker jag istället om Luleå ännu mer. Jag har mer sällskap och barnen har många fler aktiviteter, konstaterar hon.

Projektet genererade flera ringar på vattnet, utöver nya vänskaper. De som ville kunde på ett av arrangemangen lära sig att starta egna evenemang, och många satte spaden i marken omgående. På några månader startades både en syrisk förening och en arabisk skola. Men det som lämnat störst avtryck hos både Alyaa och hennes barn är en workshop i Kulturens hus där de fick bygga sitt drömhus i miniatyr.

– Vi har kvar huset, det står hemma hos oss. Barnen pratar om det än idag.

I somras beslutades att projektet fortsätter till februari 2019 under namnet Kultur- och fritidskompassen. Här kan du läsa mer och anmäla dig till Kultur-och fritidskompassen. Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Elin Carlansson

Foto: Susanne Lindholm

Logotyp