En kreativ mötesplats

Kommunikation, media, teknik, film och musik. Det är några av de områden där NMW – Norrbotten Media Week – erbjuder en mängd föreläsningar och möten. Inspirationsveckan startar den 11 februari och arrangeras för fjärde året i rad i Luleå och Piteå, och för första gången i år även i Boden.

Bakom arrangemanget står ett antal lokala aktörer inom de kreativa och kulturella näringarna som samarbetar för att NMW ska vara en motor för kunskapsutbyte i branschen. Syftet med veckan är att lyfta fram den norrbottniska kreativiteten och inspirera till nya idéer och projekt.

Bilder på föreläsare NMW

Några av föreläsarna under NMW 11–16 februari.

Varför är mötesplatser som NMW viktiga?

– NMW har kommit att bli en knytpunkt där Norrbotten och resten av landet möter världen. Det är verkligen imponerande hur festivalen har vuxit de senaste åren och lockat världsprofiler inom allt från tech till politik och musik. Programmet bjuder alltid på en spännande mix som ändå håller ihop den röda tråden och tar avstamp i de kreativa sektorerna. Som ett branschförbund för hela landet är det en självklarhet för KOMM att vara på plats, säger Linda Nilsson, tf vd Sveriges kommunikationsbyråer, KOMM.

– De kulturella och kreativa näringarna är för många diffusa och ogripbara, kanske särskilt påtagligt i en råvaruproducerande region som vår. Under NMW-veckan varje år synliggör och konkretiserar vi allt detta – och det är inte lite, säger Susann Jonsson, vd Boden Event.

Varför är kulturen så viktig i länet?

– Norrbotten ska vara ett attraktivt län att bo och leva i. Där kan kulturen vara med och göra skillnad genom att skapa upplevelser som berikar och berör, säger Anna Jirstrand Sandlund, länsmusikchef på Norrbottensmusiken.

Stort utbud av föreläsningar

Det mest kända namnet bland årets talare är Felix Herngren, skådespelare, komiker och regissör. Felix föreläser på Kulturens hus torsdag 14 januari. Samma dag kan besökarna även lyssna på den 20-åriga entreprenören Negin Azimi, världens yngsta TEDxarrangör och en eftertraktad föreläsare hos näringslivet. Hon har prisats som Sveriges supertalang och som en av näringslivets Superkommunikatörer.

En annan talare är Ishtar Touailat, innovationschef på IT-företaget Tieto. Hon är utsedd till Framtidens kvinnliga ledare 2018 och till Sveriges mäktigaste affärskvinna. Även John Severinson, ansvarig för Facebooks mediesamarbeten i Norden är på plats. Och på tisdag 12 januari föreläser Sofie Lindblom, global chefsevangelist och tidigare global innovationschef på Spotify, om hur organisationer och företag kan öka sin innovationsförmåga.

Det här är bara ett axplock av de många programpunkter som besökarna kan ta del av. Hela programmet finns på www.nmw.nu.länk till annan webbplats

Källa: NMW.

FAKTA

  • NMW går av stapeln mellan den 11–16 februari 2019.
  • De flesta av årets föreläsningar arrangeras på Kulturens hus och Kulturcentrum Ebeneser i Luleå.
  • Luleå kommun är en av NMW:s samarbetspartners, tillsammans med bland andra Norrbottens Media, Piteå kommun, Bodens kommun och Region Norrbotten.
  • NMW arrangerades för första gången 2016. Genom åren har ett stort utbud av talare från Norrbotten, Sverige och andra länder medverkat.

Text: Susanne Lundblom

Foto: NMW

07 februari 2019

Logotyp